ua en ru

ЄБРР відкритий до діалогу з Україною про надання кредиту на закупівлю газу

ЄБРР відкритий до діалогу з Україною про надання кредиту на закупівлю газу Фото: Франсіс Маліж (РБК-Україна)

Уряд України поки не зверталася за новим кредитом на закупівлю газу

Керуючий директор Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в країнах Східної Європи і Кавказу Франсіс Маліж заявив, що уряд України поки не зверталася за новим кредитом на закупівлю газу, але Банк завжди відкритий до діалогу. Про це він розповів в інтерв'ю РБК-Украина.

"У нас не припиняються дискусії та обговорення з урядом з приводу кредитування "Нафтогазу", і мова йде не тільки про цієї кредитної лінії. Ця лінія, до речі, була відкрита, як ви знаєте, на три роки, вони пройшли, і саме тому вона була закрита, і позику було погашено у січні 2018. Поки за новим кредитом на закупівлю газу уряд не звертався, але ми завжди відкриті до діалогу", - повідомив він.

Нагадаємо, в жовтні 2015 року ЄБРР надав "Нафтогазу" під держгарантії кредитну лінію в 300 млн євро на три роки для закупівлі газу і закачування його в підземні сховища. На цю суму НАК закупив 1,7 млрд кубометрів газу. Ключовою умовою надання позики з боку банку була корпоративна реформа в компанії. Зокрема, формування наглядової ради з більшістю незалежних директорів. Після скандального звільнення попереднього складу наглядової ради, ЄБРР офіційно висловив своє невдоволення Кабміну.

НАК "Нафтогаз України" в кінці січня погасив кредитну лінію Європейського банку реконструкції та розвитку на 300 млн доларів.