ua en ru

У ЄБРР назвали RAB-регулювання необхідною умовою приватизації обленерго в 2018 році

У ЄБРР назвали RAB-регулювання необхідною умовою приватизації обленерго в 2018 році Фото: Марина Петров (УНІАН)

Серед інших умов – правильна організація конкурсу та відкритий діалог з інвесторами

Введення RAB-регулювання здатне підвищити привабливість держпакетів акцій обленерго, запланованих до приватизації у 2018 року. Таку думку висловила заступник директора представництва Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Марина Петров.

"RAB-регулювання однозначно є прогресивною методикою встановлення тарифу і, більш того, в рамках приватизації активів в енергетичному секторі ми завжди підтримували ідею, що RAB-регулювання зробить ці активи більш привабливими", – зазначила представник ЄБРР.

Разом з тим Марина Петрова зазначила, що це обов'язкова, але не єдина умова для проведення успішної приватизації енергоактивів. Серед інших умов – правильна організація конкурсу та відкритий діалог з інвесторами.

На питання про оцінку методики RAB-регулювання, запропонованої НКРЕКП, Марина Петров зауважила, що у світі існують різні підходи як до ставок норми прибутковості, так і до оцінки активів енергокомпаній.

"Стратегічний перехід на RAB-регулювання однозначно потрібен, але з-за того, що не було приділено достатньо уваги популяризації даного підходу до встановлення тарифів на стадії його підготовки, виникає недовіра і дискусії вже після схвалення нової методології" - сказала Петров.

Представник ЄБРР висловила стурбованість тим фактом, що ряд компаній можуть бути не готові до швидкого переходу на стимулююче регулювання через відсутність розроблених інвестиційних проектів і неготовність освоювати великі обсяги коштів, які будуть надходити від тарифу.

"Не є секретом, що протягом довгих років в енергетичний сектор вкладалося недостатньо коштів і в багатьох на сьогоднішній день відсутні якісно підготовлені інвестиційні програми", – пояснила М. Петров.

Як повідомлялось, енергопостачальні компанії "Чернігівобленерго", "Львівобленерго", "Прикарпаттяобленерго", "Сумиобленерго", "Вінницяобленерго" планують перейти на стимулююче регулювання (RAB-регулювання) з 1 квітня 2018 року.

НЕК "Укренерго" планує перейти на стимулююче тарифоутворення з 2019 року.

Нормативна база, необхідна для перекладу енергопостачальні (обленерго) і водопостачальних (водоканали) компаній на стимулююче регулювання (RAB-регулювання) вступила в силу з 11-12 січня 2018 року.