ua en ru

ЄБА просить Порошенка захистити IT-компанії від свавілля силовиків

ЄБА просить Порошенка захистити IT-компанії від свавілля силовиків Фото: Перевірки силовими органами IT-компаній

Аналогічні звернення надіслані прем'єру і спікеру

Європейська бізнес асоціація просить президента України Петра Порошенка захистити компанії IT-сектора від неправомірних перевірок силових органів. Про це йдеться в повідомленні ЄБА.

"Останнім часом почастішали випадки перевірок силовими органами діяльності компаній IT-сектора. Такі перевірки проводяться, в основному, за необґрунтованих причин. Методи перевірок є нецевилизованными - це обшуки, блокування роботи офісів, незаконне затримання персоналу, нанесення збитків майну, силове вилучення техніки, навіть виламування дверей", - йдеться в повідомленні.
ЄБА нагадує, що IT-галузь підтримує бренд України на міжнародному ринку і входить в п'ятірку найбільших постачальників IT-послуг у світі.
Крім цього, Україна займає третє місце в світі за кількістю сертифікованих IT-фахівців і в 2014 році, за даними НБУ, згенерувала 1,5 млрд. доларів валютних надходжень в країну.
Асоціація підкреслює, що якщо ситуація не зміниться, то буде знищена одна з найбільш дохідних галузей країни.
ЄБА також вважає неприпустимим перевищення силовими органами своїх повноважень і наполягає, що слідчі дії повинні проводиться згідно з Конституцією, Кримінальним кодексом та нормами міжнародного права.

Нагадаємо, що Податковий індекс ЄБА, що охоплює тепер річний період (з квітня 2014 року по квітень 2015 року), показав значне погіршення ситуації у системі оподаткування країни.

Показник знизився до критичного рівня за всіма напрямками - від складності ведення податкової звітності та адміністрування до якості роботи фіскальних органів.