ua en ru

Є.Корнійчук оскаржив 1 лютого своє затримання в Європейському суді з прав людини

Колишній перший заступник міністра юстиції Євген Корнійчук, який перебуває під арештом, оскаржив вчора, 1 лютого 2011 р., своє затримання в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ), пише видання "Комерсант-Україна".
У документі, відповідно до видання, Є.Корнійчук та його адвокат Ігор Фомін просять Європейський суд з прав людини визнати обрання йому запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою суперечить вимогам Конвенції про захист прав людини.
У скарзі перераховується ряд порушень, допущених при прийнятті рішення про обрання Є.Корнійчуку запобіжного заходу. Зокрема, звертається увага ЄСПЛ на те, що в протоколі затримання не вказані підстави і мотиви застосування такого заходу.
У документі підкреслюється відсутність у протоколі затримання аргументів, які підтвердили б, що арешт колишнього чиновника запобіг можливість його ухилення від слідства і суду. "У день затримання не було ні однієї обставини, яке свідчило б про намір і "можливості заявника перешкоджати встановленню істини у кримінальній справі". Адже заявник був затриманий в день порушення кримінальної справи в кабінеті слідчого, куди прийшов з його першим викликом", - говориться у скарзі.
Незаконним Є.Корнійчук та його адвокат вважають також зміст колишнього заступника міністра юстиції під вартою в Лук'янівському СІЗО, підкреслюючи, що Печерський районний та Апеляційний суди Києва, які обирали запобіжний захід, у своїх рішеннях не вказали "конкретні обставини, що свідчать про наявність достатніх підстав для арешту заявника".
Другим документом, спрямованим вчора до Європейського суду І.Фоміним, є клопотання про розгляд заяви Є.Корнійчука в першочерговому порядку.
На думку адвоката, численні порушення процедури затримання та арешту Є.Корнійчука свідчать "про можливе застосування до нього в СІЗО заходів тиску з метою відсторонення від політичної діяльності", прискорення процедури розгляду скарги Європейським судом зменшить в тому числі і політичний тиск на нього, а також сприятиме об'єктивному розгляду порушеної стосовно Є. Корнійчука кримінальної справи українським судом.
Нагадаємо, Є.Корнійчук був затриманий в грудні 2010 р. Йому пред'явлено звинувачення у зловживанні службовим становищем при проведенні держзакупівель. Мова йде про оплату на початку 2009 р. послуг з юридичного обслуговування НАК "Нафтогаз Україна" компанією Magisters, старшим партнером якої раніше був Є.Корнійчук.