ua en ru

Дж. Маккейн: Події в Лівії повинні надихнути Росію, Китай, Сирію та Іран

Американський сенатор Джон Маккейн, перебуваючи в Тріполі, заявив, що події в Лівії повинні надихнути громадян Росії, Китаю, Сирії та Ірану, передає Reuters.
"Ми дуже сильно віримо, що сьогодні народ в Лівії став прикладом для наслідування для громадян в Тегерані і Дамаску, і можливо навіть в Пекіні і Москві", - говориться в заяві зробленому американським сенатором. "Вони (народ Лівії) показали всьому світу, що свобода і демократія здатна повалити будь-якого диктатора", - додав він.
Делегація, до якої крім Джона Маккейна, входять Ліндсі Грехам, Марко Руійо і Марк Крик, всі сенатора від Республіканської партії, прибули в Тріполі для проведення зустрічей з новим керівництвом Лівії. Основними питаннями порядку денного американських делегатів називаються обговорення післявоєнного устрою країни, а також терміни відновлення повноцінних поставок нафти. У зв'язку з цим необхідно відзначити, що Лівія зберігає за собою місце в Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК). Довоєнний обсяг експорту нафти з країни становив приблизно 1,2 млн бар. на добу.
Джон Маккейн зазначив, що Перехідній національній раді (ПНС) необхідно найближчим часом вирішити проблему розповзання зброї, що належала армії Муаммара Каддафі. Крім цього необхідно вилучити з обігу зброю, яку отримали повстанці для війни з регулярною армією. На цьому ж наполягають самі жителі, зокрема, в Тріполі городяни виходять на вулиці з вимогою про поновлення роботи поліції і повернення озброєних повстанців назад до їхнього міста.
Джон Маккейн відвідує Лівії в цьому році вже не вперше. Раніше, коли під контролем повстанців був тільки Бенгазі, він зустрічався з керівництвом ПНС для вирішення питань про "побудову демократії".