ua en ru

Дж.Маккейн прибув до Бенгазі підтримати лівійську опозицію

Колишній суперник Барака Обами по останній в США президентській гонці сенатор від республіканців Джон Маккейн прибув сьогодні в опозиційну столицю Лівії - м. Бенгазі, щоб зустрітися з представниками перехідної Національної ради країни. Про це повідомляє РБК з посиланням на Associated Press.
Раніше сенатор рішуче виступав за початок військової операції в Лівії, закликаючи до відставки голову Джамахирії полковника Муаммара Каддафі. Крім того, він підкреслював, що Вашингтон повинен визнати "опозиційний уряд" і запропонувати йому гуманітарну допомогу і зброю.
Нагадаємо, що з 15 лютого 2011г. у Лівії почалися масові акції протесту проти режиму М.Каддафі. Країна розділилася на дві частини. На заході Лівії М.Каддафі, як і раніше, користується серйозною підтримкою, проте схід країни в масі своєю виступає проти нього. Протиборство сторін вилилося в громадянську війну. 17 березня 2011г. Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, яка забороняє авіації М.Каддафі здійснювати польоти над лівійською територією, заявивши, що голова країни бомбить з повітря мирних громадян. Після цього по військових і промислових об'єктах, які знаходяться під контролем сил М.Каддафі, почала наносити авіаудари міжнародна коаліція. Через деякий час командування коаліцією взяло на себе НАТО.