ua en ru

Двом російським банкам відключать ПЗ для SWIFT через санкції, - джерела

Двом російським банкам відключать ПЗ для SWIFT через санкції, - джерела Фото: російські рублі (Pixabey)

Російський національний комерційний банк, що працює в Криму, і Темпбанк можуть втратити доступ до міжнародної платіжної системи

Американська компанія Finastra, правовласник програмного забезпечення (ПЗ) для роботи зі SWIFT, відмовилася працювати з російськими санкційними банками. Про це повідомили джерела в компанії і банки, передає російське видання "Ведомости".

Зі слів співрозмовника видання, ПЗ компанії використовують два російських банки: Російський національний комерційний банк (РНКБ), що працює в Криму, і Темпбанк, в який введена тимчасова адміністрація.

Джерело повідомило, що Finastra повідомила свого російського дистрибутора "Финнет" про те, що припиняє працювати із зазначеними банками з 31 серпня.

Одне з джерел уточнило, що банк може перейти на інший інтерфейс доступу до SWIFT, для чого йому потрібно укласти договір і зробити технічні налаштування, що обійдеться в кілька десятків тисяч доларів.

Як повідомляє видання, три його співрозмовники, які працюють зі SWIFT, вважають, що Finastra на хвилі посилення санкцій оцінила ризики і, виявивши у себе в партнерах два санкційних банки, вирішила припинити з ними співпрацю.

Нагадаємо, в березні 2017 року міжнародна банківська система SWIFT припинила надавати фінансові послуги банкам Північної Кореї, які внесено до санкційного списку ООН.