ua en ru

Двопалатний парламент стане реальним кроком на шляху децентралізації влади, - Медведчук

Щоб виконати вимоги українських громадян представники регіонів, територіальних громад повинні бути представлені у Верховній Раді. Про це заявив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Це можливо тільки при двопалатному парламенті, який дозволить зробити "перезавантаження" влади. В іншому випадку ми знову отримаємо лише зміну персоналій. Вибори 2014-го - це чергова серія політичної мильної опери. Ті ж режисери, ті ж актори, ті ж проблеми. Парламент знову перетвориться на закритий клуб політиків-маріонеток ФПГ, в якому народні обранці будуть відстоювати інтереси не народу, а своїх господарів. Ці вибори, як і вибори 2012-го, нічого не змінять", - зазначив лідер "Українського вибору".

При цьому двопалатний парламент, стверджує політик, дозволить дотримати баланс інтересів політичних сил і регіонів. "Нижня палата (Палата депутатів) буде формуватися за пропорційною виборчою системою, а верхня - за мажоритарною виборчою системою з пропорційним представництвом регіонів, - розповів Медведчук. - Це означає, що в законодавчому органі нарешті будуть представлені інтереси територіальних громад, а не олігархів. Представники регіонів отримають можливість говорити про проблеми свого краю не на майданах, а з парламентської трибуни. По суті, це стане першим реальним кроком на шляху децентралізації влади та розширення прав територіальних громад".

Крім того, лідер "Українського вибору" заявив, що знає, як подолати соціально-політичну кризу в Україні. "У нас є напрацювання змін до Конституції, що дозволяють провести реформу децентралізації влади та розширення прав територіальних громад, - сказав Медведчук. - Ми розробили законопроект по боротьбі з корупцією, Закон "Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою". Ми знаємо, як налагодити діалог центру і регіонів, як підняти економіку країни і наростити промисловий потенціал України".

Закон "Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою" Україні необхідний в першу чергу, впевнений політик.