ua en ru

Дві основні проблеми виборчого процесу в Україні – недостача фінансування і стиснені терміни, - Ж.Усенко-Чорна

Дві основні проблеми виборчого процесу в Україні - недостача фінансування і стиснені терміни. Про це РБК-Україна повідомила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна, коментуючи процес підготовки до виборів.
Зокрема, говорячи про внесені сьогодні зміни до закону про вибори вона зазначила: "Звичайно, збільшився обсяг роботи, в зв'язку з дозволом партіям, що зареєстровані менше року, брати участь у виборах".
Водночас, у зв'язку з цим вона зазначила, що ЦВК - це правозастосовний орган, і участь чи неучасть нових партій у виборах - це питання політичної доцільності, а не питання ЦВК.
Ж.Усенко-Чорна зазначила, що її турбують стиснені терміни проведення виборів. "Дуже важко сказати (чи встигне ЦВК провести всі необхідні процедури), оскільки раніше не було такого навантаження, ЦВК працює на межі виклику. Також мене турбує, що не вдалося підготувати електронну систему "Вибори" для опрацювання заявок партій на участь у місцевих виборах", - заявила заступник голови ЦВК.
Говорячи про фінансування ЦВК, вона зазначила: "Фактично не можна сказати, що ЦВК повністю забезпечена фінансово. Дефіцит складає 300 млн грн".
Окрім того, вона прогнозує труднощі при формуванні територіальних виборчих комісій. "Існують якісні питання стосовно визначення критеріїв при прийнятті рішення про формування територіальних виборчих комісій. Я не виключаю, що це питання стоятиме дуже гостро", - наголосила Ж.Усенко-Чорна.
Ж.Усенко-Чорна повідомила, що ЦВК уже затвердила форму і колір виборчого бюлетеня, вивіску, а також іменні запрошення для виборців.