ua en ru

Два українських виробника споживчих товарів також заявили про проблеми на російській митниці

Два українських виробника споживчих товарів також заявили про проблеми на російській митниці. Про це пише російський "Комерсант".

Представник компанії Global Spirits (виробник горілки "Хортиця" і коньяку "Чорноморський") повідомив, що шість фур з їх продукцією вчора були зупинені на митних постах. "Ми чекаємо інформації від митних органів щодо переліку документів, необхідних для відновлення постачань", - повідомила представник компанії Світлана Одінцова.

Генеральний директор представництва холдингу GlobalSpirits в Росії Ольга Грічіха додала РБК-Україна: "Перелік документів для нашої групи товарів при проходженні митниці не змінився ... Ми маємо всі необхідні сертифікати, тому ніяких ускладнень в експортних поставках не прогнозуємо".

Голова ради директорів однієї з найбільших молочних компаній України "Мілкіленд" Анатолій Юркевич пояснив, що вантажі затримуються на митниці для перевірки супровідних документів. За його словами, якихось виразних пояснень того, чому звичайний пакет документів, супроводжуючих вантаж, перестав влаштовувати російські митні органи, компанія не отримала. "На перевірку митниця бере 20 днів - з нашим швидкопсувним вантажем це немислимі терміни. Прискорити процес можна, внісши страховий депозит у розмірі 20% від вартості вантажу", - додає він.

Раніше про подібні проблеми заявив, найбільший український гірничо-металургійний холдинг Ріната Ахметова "Метінвест". "Перш за все, це суцільний огляд з переваженням усього металу", - повідомляється представник компанії. Крім того, за даними "Метінвесту", почалися тотальні перевірки достовірності сертифікатів походження імпортованої з України металопродукції з відправкою їх на експертизу до Москви, які можуть тривати до двох місяців.

Завод імені Фрунзе (Харків), найбільший у країнах Східної Європи та СНД виробник перфорованих металевих виробів, повідомив про затримку свого товару на російській митниці. Всього на білгородської митниці накопичилося близько 300 фур з товарами українських виробників. Встановлення ризиків для цього підприємства означає стягнення 15-відсоткового мита, від якої воно було звільнене як український виробник, і втрати через вивантаження-завантаження, зберігання продукції на терміналах митниці.

У Міністерстві доходів і зборів України заявили, що митні пости на кордоні з Росією працюють "у штатному режимі".

Зазначимо, компанія Kraft Foods заявила РБК-Україна, що проблем з доступом на російський ринок у компанії немає. "Немає проблем. Наші товари як надходили, так і надходять до Росії. У нас проблем немає", - заявив координатор із зовнішніх комунікацій Олексій Микульський.

Ажіотаж навколо російської митниці виникла вчора, коли Федерація роботодавців України, очолювана українським бізнесменом Дмитром Фірташем, заявила, що Митна служба Росії з 14 серпня включила до переліку "ризикових" всіх без винятку українських імпортерів, що фактично блокує весь український імпорт.