ua en ru

Два київські суди ухвалили протилежні рішення щодо МАФу УПЦ в парку Перемоги

22 вересня стало відомо, що є ухвала Дніпровського районного суду Києва про заборону демонтажу МАФів у парку "Перемога", які там встановила церква УПЦ (МП). Юристи Київської міської організації ВО "Свобода" вважають, що цей вирок суперечить рішенню комісії з впорядкування та демонтажів МАФів у Києві, яка 12 вересня постановила знести забудову, повідомляє "Релігія в Україні".

Демонтаж було призначено на 24 вересня. Ухвала суду була винесена 18 вересня. Ця заборона є засобом забезпечення цивільного позову громадянина Чередніченка до Дніпровської РДА "Про визнання незаконним та скасування протоколу №1 від 03.09.2013".

Члени "Свободи" вказують на те, що суперечності щодо законності рішень, дій, бездіяльности органів державної влади та місцевого самоврядування в жодному випадку не підлягають юрисдикції загальних (районних) суддів, і розглядаються винятково окружними адміністративними судами. Крім того, позов стосується протоколу РДА, яким надано рекомендацію міській комісії з демонтажів. Цей протокол втратив будь-яке значення і юридичну силу 12 вересня після ухвалення відповідного рішення міської комісії. Отже, за висновками юристів "Свободи", суддя Дніпровського районного суду не мала права відкривати провадження за цією позовною заявою.

В юридичному відділі РДА не знають про цей позов, оскільки про нього їм не повідомили. Крім того, у провадженні Окружного адміністративного суду міста Києва перебуває справа за позовом "релігійної громади Всіх святих воїнів УПЦ "Про визнання незаконним та скасування протоколу №1 від 03.09.2013 року". І в цій справі 12 вересня суддя Іщук відмовив у задоволені клопотання про забезпечення позову у вигляді заборони здійснення демонтажних робіт. Уже після цього 13 вересня представники УПЦ звернулися в Дніпровський суд і тамтешня суддя Я.І. Вернидубова задовольнила клопотання про заборону демонтажних робіт.

У підсумку станом на сьогодні є дві ухвали різних суддів із діаметрально протилежним змістом. При цьому районний суд не уповноважений розглядати такі питання.

Розгляд цієї справи відбудеться 26 вересня о 9:00 в кружному адміністративному судді на вул. Комендарма Каменєва, 8-А.