ua en ru

Дуда заявив про намір провести в Польщі ще один референдум

Дуда заявив про намір провести в Польщі ще один референдум Фото: Анджей Дуда

На референдум винесуть три питання: пенсійний вік, приватизація держкомпанії "Державні ліси", а також обов'язок посилати дітей до школи з 6 років

Президент Польщі Анджей Дуда звернеться в Сенат Польщі з проханням призначити на 25 жовтня ще один референдум, крім уже запланованого на 6 вересня, тобто в день парламентських виборів. Про це повідомляє "Радіо Польща".

Як повідомляється, у спеціальному зверненні до народу на телеканалі TVP, глава польської держави зазначив, що хоче, щоб поляки відповіли на три питання - щодо пенсійного віку, охорони від приватизації держкомпанії "Державні ліси", а також обов'язку посилати дітей до школи з 6 років.

Як наголошується, за словами президента Польщі, обов'язок посилати дітей до школи з 6 років викликав багато розбіжностей у суспільстві. Він підкреслив, що зміни в освіті повинні проводитися "з урахуванням думки громадськості: вчителів, фахівців, а також і батьків".

"Це вони краще за всіх знають потреби та можливості своїх дітей. Думки батьків, які домагаються права приймати рішення про формування системи освіти в Польщі, мають бути почуті", - сказав глава польської держави.

Також Дуда сказав, що рішення про підвищення пенсійного віку до 67 років спонукало багато сумнівів і призвело до зміни життя "всіх працюючих громадян країни, їх сімей, а також наступних поколінь".

"Що стосується держкомпанії "Державні ліси", польський Президент сказав, що вони є "одним з останніх неприватизованих національних ресурсів". Він додав, що нинішня модель управління компанії служить сталому розвитку та забезпечує стале лісове господарство", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що раніше винести ці питання на референдум закликала опозиційна партія "Право і справедливість".

"Анджей Дуда також зазначив, що під ініціативою провести референдум з цих питань підписалися 6 млн поляків. Остаточне рішення про проведення ще одного референдуму повинен прийняти Сенат Польщі, в якому більшість має правляча партія "Громадянська платформа", - повідомляють ЗМІ.

Також повідомляється, що Дуда підкреслив, що референдум, запланований на 6 вересня, відбудеться. На ньому дадуть відповідь на питання, що стосуються одномандатних виборчих округів, змін у податковій системі, а також фінансування політичних партій з держбюджету.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що 6 серпня 2015 р. Анджей Дуда вступив на посаду Президента Польщі.