ua en ru

Дуда: існуюча в 20-му столітті несправедливість не повинна псувати відносини з Україною

Дуда: існуюча в 20-му столітті несправедливість не повинна псувати відносини з Україною Фото: президент Польщі Анджей Дуда

Польський президент має намір боротися з історичними стереотипами

Існуюча в 20-му столітті несправедливість не повинна псувати стосунки між Польщею та Україною. Про це в ході спільної прес-конференції з президентом України Петром Порошенком заявив президент Польщі Анджей Дуда, передає кореспондент РБК-Україна.

"Планування та створення доброго майбутнього та теплих українських відносин повинна також спиратися на історичну правду, навіть якщо ця правда болюча, але все одно ми повинні на неї спиратися, щоб перебороти усі історичні стереотипи, які існують у відносинах між нашими народами і які не повинні існувати. Несправедливість, яка існувала в двадцятому столітті... не повинна кидати тінь на наші відносини", - зазначив Дуда.

Він також розповів, що обговорив з Порошенком питання відновлення костелів для католицьких спільнот в Україні.

"Я також згадував про прагнення польських католицьких спільнот до повернення костелів. Ми розмовляли про це з паном президентом й пан президент мав певні конструктивні пропозиції спільних дій у рамках цього комітету", - додав Дуда.

При цьому Порошенко зазначив, що Україна готова до конструктивного діалогу щодо спільної історії з Польщею.

У свою чергу Порошенко заявив про домовленості щодо активізації роботи українського та польського інститутів національної пам'яті.

Крім того, український президент зазначив, що "коли сваряться українці та поляки, перемогу отримує хтось третій".

Нагадаємо, раніше Дуда заявив, що Україна та Польща перезапустять роботу консультативного комітету безпеки.