ua en ru

ДПЕК уклав контракт на поставку природного газу з польською PGNiG SA

"ДПЕК Трейдинг" підписав контракт на поставку природного газу з польською компанією PGNiG SA. Тестові постачання заплановані з 28 по 31 жовтня 2013 р., при цьому максимальна добова постачання складе до 3,5 млн куб. м. Про це повідомляє прес-служба ДПЕК.

ДПЕК продовжує працювати над диверсифікацією поставок палива для забезпечення ресурсами власних генеруючих потужностей і підприємств групи СКМ, чия потреба у цілому становить близько 6 млрд куб. м в рік.

"Репутація ДПЕК як надійного постачальника енергетичних продуктів на європейські ринки дозволила нам розпочати співпрацю з найбільшою нафтогазовою компанією Польщі. Наша мета підвищення ефективності бізнесу і конкурентоспроможності продукції та послуг. Обсяг імпорту до кінця року буде коригуватися виходячи з економічної доцільності та технічної можливості", - прокоментував директор з комерційної діяльності ДПЕК Андрій Фаворов.

У 2012 р. "ДПЕК Трейдинг" отримала п'ятирічну ліцензію на постачання природного газу, що дозволило зайняти активну позицію на внутрішньому і зовнішньому газовому ринку. У липні поточного року компанія почала імпортувати природний газ з Європи.

ДПЕК є одним з найбільших українських постачальників енергоресурсів. Вугільну продукцію компанії споживають електростанції і промислові підприємства в Європі, Азії, Північній і Південній Америці, Африці. Постачання електричної енергії здійснюються в Угорщину, Словаччину, Румунію, Польщу, Молдову, Білорусь. ДТЕК є повноправним членом європейської енергосистеми і входить до складу Європейської федерації енерготрейдерів (EFET). Компанія працює з ключовими гравцями європейського енергетичного ринку: Alpiq Energy SE (Чехія), Axpo Trading AG (Швейцарія), E.ON Energy Trading (Німеччина), EDF Trading Limited (Великобританія), Gazprom Marketing&Trading (Великобританія). З метою здійснення прозорих продажів кінцевим споживачам в Європі було створено швейцарський підрозділ компанії - DTEK Trading SA.

ДПЕК - найбільша енергетична компанія України. Входить до складу фінансово-промислової групи "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ), акціонером якої є Рінат Ахметов. Генеральний директор ДПЕК Максим Тимченко. У ДТЕК працює 140 тис. осіб.

Основною продукцією ДТЕК є електроенергія. У портфель активів компанії входять 10 ТЕС і 2 ТЕЦ загальною встановленою потужністю 18 ГВт; 1 ВЕС проектною потужністю 200 МВт; 5 підприємств з передачі та продажу електроенергії, які обслуговують понад 5,2 млн клієнтів - фізичних та юридичних осіб; 31 шахта і 13 вуглезбагачувальних фабрик; нафтогазовидобувні активи.

Відпуск електроенергії генеруючими підприємствами ДПЕК в 2012 р. склав 51,4 млрд кВт-год, закупівля електроенергії для постачання споживачам - 53,9 млрд кВт-год, видобуток вугілля підприємствами - 39,7 млн т, обсяг збагачення вугілля - 27,7 млн т. ДПЕК експортує електроенергію в 6 країн, вугільну продукцію - у 36 країн світу.

Консолідована виручка ДПЕК у 2012 р. склала 82,5 млрд грн, чистий прибуток - 5,9 млрд грн.