ua en ru

Драги: ЄЦБ надасть підтримку банківської системи зони євро при необхідності

Європейський центральний банк (ЄЦБ) готовий надати підтримку банківської системи зони євро при необхідності. Таку позицію озвучив глава ЄЦБ Маріо Драгі, передає Reuters.

"ЄЦБ продовжить надавати ліквідність кредитоспроможним банкам зони євро в разі необхідності", - підтвердив він.

Глава ЄЦБ відзначив, що цілі операцій з довгострокового рефінансування (LTRO), в рамках яких відомство Драги надав банкам трирічні кредити більш ніж на 1 трлн євро, в цілому були досягнуті, однак необхідно час, щоб відчути повноцінне благотворний вплив LTRO.

Крім того, Драги констатує, що базовий сценарій ЄЦБ залишається незмінним, тобто банк не повинен виходити за межі повноважень, визначених мандатом. При цьому основною стратегією банку залишиться прихильність цінової стабільності. "Цінова стабільність повинна забезпечуватися за участю ЄЦБ, при цьому банк найближчим часом має намір висловитися щодо податкової політики в зоні євро", - сказав Драги.

В цілому Драги відзначає, що економічна ситуація в зоні євро стабілізується, проте продовжують існувати серйозні ризики рецесії. При цьому з боку ЄЦБ інфляційні очікування залишилися незмінними, тобто інфляційних ризиків не спостерігається ні в одній країні зони євро. Також Драги вважає, що умови фінансування в зоні євро стали більш вигідними, ніж у листопаді 2011 р. Крім того, глава ЄЦБ впевнений, що банк володіє всіма засобами для абсорбації зайвої ліквідності на ринку.