ua en ru

Довіра виборців до непарламентських партій зростає, - соцдослідження

В Україні зростає підтримка непарламентських політичних сил. Такі дані соціологічного дослідження настроїв українців, проведеного в усіх регіонах країни компанією USS Research з 11 по 19 вересня.

За підсумками дослідження, усереднений рейтинг політичних сил виглядає наступним чином: за Блок Петра Порошенка "Солідарність" готові віддати свої голоси 12,1% респондентів, за ВО "Батьківщина" - 9,9% опитаних, за "Об'єднання "Самопоміч" - 9 7% голосів, "Опозиційний блок" - 7,8%. З непарламентських політично сил найкращі шанси на перемогу має "Наш край" - цю партію готові підтримати 3,5% опитаних. У той же час майже кожен п'ятий респондент (21,6%) ще не вибрав, за яку політичну силу буде голосувати на місцевих виборах.

Головним критерієм при виборі депутата місцевої ради 60% опитаних назвали його особистісні якості. У той же час 18% респондентів будуть вибирати кандидата в залежності від його партійної приналежності, а 16% опитаних в ході голосування орієнтуються за прізвищем лідера списку партії, від якої балотується кандидат. Однак тільки 12% опитаних змогли назвати прізвище депутата міської чи обласної ради від свого округу.

Дослідження також показало, що понад 63% українців готові взяти участь в голосуванні, з них 45% точно підуть на виборчі дільниці. Лише 13% виборців не мають наміру голосувати на місцевих виборах.

За словами політичного експерта Андрія Золотарьова, виборці, які ще не визначилися зі своїми симпатіями, можуть вибрати нові політичні партії.

"Рейтинг "Нашого краю" росте в першу чергу завдяки довірі до авторитетних в регіонах політиків-господарників, які мають в активі багаж реальних справ", - заявив експерт.

Підтверджують це і дані дослідження: "Наш край" з'явився на політичній карті країни всього кілька місяців тому, але вже сьогодні його рейтинг по країні вищий, ніж рівень підтримки ВО "Свобода".

Дослідження проводилося з 11 по 19 вересня компанією USS Research на замовлення клієнта методом особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face). Було опитано 2 100 респондентів у віці до 18 років, які проживають у всіх регіонах України (за винятком АР Крим, м. Севастополя та окремих районів Донецької та Луганської області). Статистична похибка вибірки не перевищує 2,1%.