ua en ru

Дотації з держбюджету для аграріїв можуть отримати тільки прибуткові компанії, - експерт

Дотації з держбюджету для аграріїв можуть отримати тільки прибуткові компанії, - експерт Експерт розповів про перспективи підтримки аграріїв у 2017 році

Дотації з державного бюджету для аграріїв, які уряд запроваджує з 1 січня 2017 року замість існуючого спецрежиму ПДВ, отримають не збиткові, а, навпаки, найбільш прибуткові компанії. Про це в статті "Дивна логіка МінАПК: що відбувається з розподілом дотацій" пише експерт Дмитро Рибаков.

За його словами, уряд у держбюджет-2017 передбачив 4 млрд грн на підтримку аграріїв, більше половини цієї суми (53%) отримають птахівники (виробники курятини).

"2 млрд грн дотацій уряд виділяє на найбільш прибуткову галузь агробізнесу. Як виявилося, половину цієї суми - 1 млрд грн буде виділено лідеру "пташиного" ринку - компанії "Миронівський хлібопродукт", відомій своїм брендом "Наша ряба", - пише автор.

"Можливо, Тарас Кутовий, який не має сільськогосподарської освіти і рік пропрацював у агрокомпанії (нехай і на найвищій посаді), розглядає село та сільське господарство виключно як бізнес-проект? З точки зору бізнесу – не посперечаєшся: потрібно вкладати у прибуткову справу. "Миронівський хлібопродукт", дійсно, прибуткова компанія. Її операційний прибуток за 9 місяців поточного року склав 270 млн доларів США", - додав Рибаков.

За його словами, в список тих, кого дотують, "несподівано потрапили виробники молочної продукції, які раніше взагалі не користувалися пільгою з ПДВ".

"Дотації потрібно давати тим фермерам, які не мислять себе без землі, без села. Вони кожен рік ризикують всім, що у них є. Вони не мають великих коштів і доступу до банківських кредитів. Але вони створюють у своїх селах робочі місця, підтримують місцеву громаду і, врешті-решт, не дають селу померти", - пише Рибаков.