ua en ru

Дорожній фонд кардинально змінить стан українських доріг, - Дубневич

Дорожній фонд кардинально змінить стан українських доріг, - Дубневич Фото: Ярослав Дубневич

Комітет Верховної Ради з питань транспорту закликав народних депутатів підтримати проект створення Державного дорожнього фонду. Про це після засідання комітету повідомив його голова Ярослав Дубневич.

Він зазначив, що хронічно незадовільний стан українських доріг не можна виправдати тільки браком коштів. Політик підкреслив, що кожен рік в державний бюджет ідуть надходження від сплати акцизів, які повинні використовуватися на ремонт і утримання автодоріг. Однак через відсутність чіткого, прозорого механізму їх розподілу фінансові надходження витрачаються на латання бюджетних дірок, а до українських доріг майже нічого не доходить, додав нардеп.


"Тільки в 2015 році від акцизних податків і ввізного мита на нафтопродукти і транспортні засоби надійшло близько 26 млрд грн. Для порівняння, бюджет Укравтодору в тому ж році склав лише 3,4 млрд грн. Зрозуміло, що такий ресурс не дозволяє суттєво покращити стан дорожньої інфраструктури, підняти її до європейського рівня", - констатував глава комітету.

"Наша законодавча ініціатива пропонує системне вирішення проблеми шляхом створення Державного дорожнього фонду. Бюджет фонду буде формуватися з надходжень від акцизів на нафтопродукти і транспортні засоби, плати за проїзд надгабаритного транспорту, кредитів і концесій. І головне – законопроект закладає чіткі механізми як надходження, так і витрачання коштів. Більше ніякого фінансування в ручному режимі", - додав Дубневич.

Співавторам законопроекту вдалося заручитися підтримкою глави Кабміну, з яким затверджено перехідний період: в 2017-2018 роках у Державний дорожній фонд буде надходити 75% від акцизів на нафтопродукти і транспорт, з 2019 р. – всі 100%.

"Цільове використання цих коштів дозволить вдесятеро збільшити фінансування і кардинально підвищити якість та безпеку українських доріг", - переконаний Дубневич.