ua en ru

Доопрацювання закону про відеоспостереження на виборах носить технічно-юридичний характер, - Клюєв

Доопрацювання закону "Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року" носить скоріше уточнюючий, технічно-юридичний та редакційний характер. Про це заявив керівник центрального виборчого штабу Партії регіонів Андрій Клюєв, коментуючи розгляд парламентом змін до закону, передає прес-секретар Клюєва.

Читайте також: З створенням системи відеоспостереження на виборах немає жодних проблем

За словами Клюєва, пропонується більш чітко пропрацювати деякі формулювання, зокрема, йдеться про визначення порядку збереження відеоінформації для отримання можливості в подальшому об'єктивно розібратися в подіях на конкретній виборчій дільниці.

Він зазначив, що подібний широкомасштабний контроль громадськості за процесом голосування буде забезпечений в Україні вперше. На думку керівника виборчого штабу Партії регіонів, Україна повинна використовувати будь-який успішний світовий досвід, який дозволяє збільшити прозорість і чистоту виборчого процесу.

Читайте також: ЦВК затвердила порядок відеоспостереження на виборчих дільницях

"Щоб поламати негативні традиції та стереотипи, швидше вплинути на підвищення рівня політичної культури суспільства потрібно застосовувати будь-які нестандартні методи і нові IT-технології", - сказав Клюєв.

За його словами, так само як Інтернет та інші нові можливості отримання інформації допомагають боротися з корупцією, так і під час виборів потрібно ускладнити життя порушників виборчого закону.

"Вважаю, що впровадження спостереження за допомогою веб-камер за процесом волевиявлення допоможе ліквідувати всілякі спекуляції навколо ходу голосування та результатів парламентських виборів", - зазначив Клюєв.

Читайте також: Відео з виборчих дільниць можна буде дивитися на спеціальному сайті

Він також висловив переконання, що Україна зуміє довести, що здатна проводити вибори по найвищим європейським стандартам.

Відзначимо, що 18 вересня 2012 р. Верховна Рада України (ВР) прийняла в першому читанні за основу законопроект № 11104, яким передбачається, що відеотрансляція з виборчих дільниць буде вестися протягом всього дня голосування на виборах 28 жовтня, а не тільки під час голосування.

Нагадаємо, 5 серпня 2012 р. в Україні набув чинності закон, що вводить обладнання виборчих дільниць веб-камерами на суму 993, 6 млн грн.