ua en ru

Додаткові 5 млрд куб. м газу "Газпром" продасть Ostchem в рахунок квоти наступного року, - джерело

Додаткові 5 млрд куб. м "Газпром" продасть Ostchem в рахунок квоти наступного року (8 млрд куб. м) за умови їх закачування в підземні сховища газу (ПСГ). Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

У Group DF (материнська компанія Ostchem) і "Газпромі" ситуацію не коментують.

"Нафтогаз" вже накопичила в ПСГ більше 11 млрд куб. м газу, використавши для цього 1 млрд дол., який влітку перерахував компанії "Газпром" в якості передоплати за транзит до початку 2015 р. Крім того, ще більш ніж на 1,5 млрд куб. м закачали незалежні українські видобувачі газу і компанія Ostchem. Таким чином, сьогодні в ПСГ вже більше 14 млрд куб. м газу.

Нагадаємо, формування запасу в 4-5 млрд кубометрів газу для підстраховки європейських споживачів на випадок дуже холодної зими зазвичай здійснювала саме НАК "Нафтогаз України". Але в цьому році в Міненерго заявили, що відмовляються від такої практики, і якщо у "Газпрому" є бажання, він може закупити газ за свій рахунок. При цьому в НАК розраховували заробити на використанні ПСГ сторонніми компаніями - влітку Національна комісія з питань регулювання енергетики підвищила тарифи на закачування та відбір газу зі сховищ в 4,4 рази.

Після цього загроза виникнення чергової газової війни стала цілком реальною. У липні в міжнародному рейтинговому агентстві Fitch Ratings заявили, що допускають перебої з поставками природного газу в Південно-Східну Європу цієї зими через рішення "Газпрому" припинити надання НАК "Нафтогаз України" передоплати за транзит палива. Серед країн, які можуть постраждати, в Fitch Ratings назвали Болгарію, Грецію і Туреччину. Пізніше на переговорах прем'єрів Росії і України Дмитра Медведєва і Миколи Азарова в Сочі піднімалося питання про закачування палива в українські ПСГ до зими. Але конкретних рішень не було.

У вересні власник однієї з найбільших компаній-імпортерів газу Ostchem Дмитро Фірташ заявив, що для безперебійного транзиту газу в Європу взимку Україна до листопада все ж закачає в свої підземні сховища 20-21 млрд куб. м палива. За словами Фірташа, у результаті 6-6,5 млрд куб. м закачає Ostchem, 6-7 млрд складе газ українського видобутку, а решта - імпорт з Росії. В обмін на зростання обсягів закачування Росія обіцяє збільшити транзит. Так, в кінці вересня транзит російського газу через Україну вперше з початку року почав збільшуватися. Станом на 25 вересня він становив 59,7 млрд куб. м, що на 200 млн куб. м більше порівняно з аналогічним періодом 2012 р., повідомили в "Укртрансгазі". Щоденний транзит газу в Європу становить 283,5 млн куб. м, що на 18% більше, ніж у 2012 р.

Досі обсяг прокачування російського газу через Україну падав. За підсумками восьми місяців транзит скоротився порівняно з минулим роком на 3,1%.

На думку президента київського міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександра Тодійчука, у створенні запасу в 20-21 млрд куб. зацікавлений насамперед російський "Газпром", який таким чином страхує стабільність поставок газу на експорт в разі рекордного зниження температури в Європі.

Аналітики вважають, що різниця в ціні означає для "Газпрому" втрату приблизно 700 млн дол. виручки.

"Це більше 1% EBITDA компанії, яку ми очікуємо, що за підсумками року", - говорить Олексій Кокін з "Уралсиб Кепітал".

"Це досить великі втрати для "Газпрому", на мій погляд, це політична поступка Україні", - додає Сергій Вахрамєєв з компанії "Анкоринвест".

Але глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін не згоден, що мова йде про відступлення.

"Просто Україна втратить менше грошей. Для "Газпрому" угода залишається дуже вигідною, адже замість того, щоб платити за зберігання газу, монополія отримує прибуток", - зазначив він.

На його думку, Ostchem також виграє, оскільки, отримавши дешеву сировину, по закінченні опалювального сезону компанія може продати його з прибутком на внутрішньому ринку або поставити своїм підприємствам.