ua en ru

У Донецькій ОВГА розробляють план з автономного водопостачання підконтрольній території

У Донецькій ОВГА розробляють план з автономного водопостачання підконтрольній території Фото: Павло Жебрівський (facebook.com/zhebrivskyi)

Альтернативне водопостачання в регіоні буде коштувати близько 3,5 млрд гривень

У Донецькій обласній військово-цивільній адміністрації працюють над створенням плану по забезпеченню підконтрольних Україні територій альтернативним водопостачанням. Про це заявив голова Донецької ОДА Павло Жебрівський, передає "Укриінформ".

"Ми не можемо зробити так, як в Луганській області - відключити за несплату боргів. На Луганщині після Попасної гілка водогону пішла на тимчасового непідконтрольну уряду територію України. У нас же ситуація набагато складніше. Фактично водопровід, так званий канал "Сіверський Донець", заходить на частину Горлівки, Донецьк, Ясинувата і йде далі на Маріуполь. Тобто, відключивши водопостачання для тієї території, ми відключимо від води Волноваху, Маріуполь, Нікольський і Мангушский райони", - розповів Жебрівський.

Непідконтрольні території повинні платити за воду

За його словами, вже до кінця цього року або в 2018 році планується забезпечити альтернативним водопостачанням Маріуполь, Нікольський, Мангушский райони.

"Прийнявши деякі заходи тут, між Слов'янською і Краматорському, ми збільшимо напір води і зможемо забезпечити Волноваху. Після цього ми зможемо більш серйозно говорити з тією територією про сплату за водопостачання. Ми не ставимо за мету зашкодити, бо, мовляв, там терористи і т. д. Там проживають українські громадяни, які вимушено живуть на тимчасово окупованій території. Проте, повинні бути платежі", - підкреслив голова Донецької ОДА.

Жебрівський також вважає, що якщо терористи будуть платити за тарифами, а поставку води, через міжнародні організації, або Росію, відключень не буде навіть після запуску автономного постачання води.

"У той же час, альтернативне водопостачання - дуже дорога річ. За нашими розрахунками, це може бути близько 3,5 млрд гривень", - додав він.

Нагадаємо, в липні в Луганській області понад 40 тисяч осіб залишилися без питної води.