ua en ru

На Донбасі воює до 30 тис. росіян, - депутат Держдуми РФ

На Донбасі воює до 30 тис. росіян, - депутат Держдуми РФ Фото: депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов

При цьому велика частина громадян РФ налаштована антипутінськи

В зоні антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях воює від 20 до 30 тис. громадян Росії. Про це на брифінгу в Києві заявив депутат Державної Думи РФ Ілля Пономарьов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я вважаю, в кращому випадку, це (конфлікт на Донбасі - ред.) буде заморожений конфлікт. Точно у Росії не буде ніяких спроб врегулювання, тому що в кінцевому підсумку Путін буде просто побоюватися, що ці 20-30 тис. озброєних людей, які зараз там воюють з російськими паспортами, що вони повернутися на батьківщину зі зброєю, з палаючими очима і з антипутінськими настроями. Хочу підкреслити, що велика частина людей, які там воюють, ось цих добровольців, справжніх добровольців я маю на увазі, вони налаштовані скоріше антипутінськи, ніж пропутінськи, і багато з цих людей були на Болотяній площі, і це далеко не армія Володимира Володимировича", - розповів Пономарьов.

"А повернуться вони тільки в тому випадку, якщо конфлікт буде закінчений, а це буде однозначно ними сприйняте, як зрада, і Путін цього не хоче. Він хоче, щоб вони всі один одного поперевбивали з вами, тому, чим довше буде тривати стрілянина та насильство, тим для його інтересів краще", - додав депутат.

Він також висловив думку, що конфлікт на Донбасі далекий від завершення.

"Я вважаю, що в будь-якому випадку ситуація буде далека від завершення, навіть якщо зараз вдасться до чого-небудь домовитися. Фундаментальний інтерес російської влади полягає в тому, щоб влада в Україні змінилася. Цю мету буде намагатися досягати Кремль незалежно від того, чи реальне перемир'я в Донбасі чи ні, чи будуть зніматися санкції чи ні, тому що головна мотивація російської влади - це логіка внутрішня, а не зовнішня. Дуже важливо показати російським громадянам, що революція не може бути успішна принципово, ні при яких умовах", - зазначив Пономарьов.

Він підкреслив, що розвиток поточної ситуації в Україні тільки зміцнює Кремль у своїх очікуваннях, що чинна влада тут недовговічна.

"Що реформи непослідовні, глибоко не популярні, що захід швидше займається імітацією допомоги, ніж реальною допомогою. У будь-якому випадку, немає жодної стратегії на тему того, яким чином виходити з тієї економічної кризи, в якій опинилася країна, а значить що будуть неминучі кадрові рішення, будуть неминучі акції протесту, будуть неминучі політичні кризи, і в ситуації каламутної води можна буде зловити свою золоту рибку. Думаю, що ця стратегія буде домінувати в Кремлі та далі", - підсумував Пономарьов.

Нагадаємо, напередодні Президент України Петро Порошенко заявив, що на Донбасі знаходиться близько 11 тис. російських військових.