ua en ru

На Донбас прибув російський "гумконвой" з простроченими консервами та невідомими книгами

На Донбас прибув російський "гумконвой" з простроченими консервами та невідомими книгами Фото: на Донбас прибув російський "гумконвой"

Усі вантажівки були завантажені лише на третину

На Донбас сьогодні, 18 лютого 2016 року, прибув черговий, 49-й, російський "гумконвой" з простроченими консервами та невідомими книгами. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Державної прикордонної служби України.

"Сьогодні російська сторона в односторонньому порядку здійснила оформлення чергового (сорок дев'ятого), так званого, "гуманітарного конвою". У період з 5:55 до 6:50 через російські пункти пропуску "Донецьк" та "Матвєєв Курган" на в'їзд в Україну прослідувало дві колони "гумконвою" у складі 101 автомобіля", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, переміщення "гумконвою" відбувалося з грубим порушенням норм міжнародного та вітчизняного законодавства і погоджених з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста модальностей.

Повідомляється, що контроль українською міжвідомчою групою здійснювався лише шляхом візуального спостереження без виконання контрольних функцій. Усі вантажівки були завантажені лише на третину.

"Особливістю цього "гумконвою" стала невідповідність характеру вантажу до зазначеного у ноті МЗС РФ. Зокрема, не були зазначені книги невідомого змісту, промислові електростанції та генератори, будівельні електроінструменти. Ще однією особливістю було те, що м'ясні та рибні консерви виявилися простроченими, оскільки їх термін придатності зазначався 2 роки, а дата виготовлення - 2012 рік", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляється, на коробках із м'ясними тушонками також було нанесено маркування "хрупкий груз, не переворачивать". Крім того, російська сторона відмовилась надавати інформацію про зміст книг, які перевозилися.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Росія сьогодні вранці, 18 лютого 2016 року, відправила на Донбас черговий так званий "гуманітарний конвой".