ua en ru

Частка "сірої" техніки в Україні становить 20%

Частка "сірої" техніки в Україні становить 20% Фото: тіньові продажі техніки завдають істотної шкоди українському бюджету

Тільки за минулий від тіньових продажів бюджет втратив 1,4 млрд гривень

Частка тіньових продажів техніки в Україні становить близько 20%. Про це йдеться в повідомленні "Фінансового клубу" за підсумками круглого столу, присвяченого легалізації ринку електроніки.
За даними GFK, наведеними виданням, до 20% продажів планшетів, мобільних телефонів і ноутбуків знаходиться в тіні, для фотоапаратів цей показник доходить до 25%, а для холодильників і пральних машин – до 15%. Для телевізорів тіньовий сегмент становить близько 10%, для мультиварок -13%, пилососів – 18%.

Як зазначається у повідомленні, такі показники призводять до того, що бюджет втрачає мільярди гривень доходів. Так, за підрахунками комітету побутової електроніки Європейської бізнес асоціації, бюджет тільки за минулий рік втратив 1,35 млрд гривень доходу.

Експерти вважають, що для детінізації сектора необхідне проведення ряду реформ, серед яких введення обов'язкового касового апарату при торгівлі побутовою технікою та електронікою усіма продавцями.

Нагадаємо, втрати бюджету за контрабанди комп'ютерів становили понад 430 млн гривень.