ua en ru

Частка ОПЕК ринку нафти зросте до 44% після 2020

Частка ОПЕК ринку нафти зросте до 44% після 2020 Фото: Частка ОПЕК на міжнародному ринку зросте

Зростання виробництва нафти в країнах, що не входять в організацію, до того часу практично зупиниться

Частка ОПЕК (Організації країн-експортерів нафти) на глобальному ринку нафти почне зростати з 2020 р., коли ціна за барель сирої нафти сягне 80 доларів, а поставки країн, що не входять в організацію, скоротяться. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).

До 2020 р. частка ОПЕК на глобальному ринку нафти збережеться на рівні 41%,а потім підніметься до 44%. Зростання виробництва нафти в країнах, що не входять в організацію, сповільнитися протягом наступних 5 років, а до 2020 зовсім зупиниться.

Одночасно з таким прогнозом, МЕА зазначає, що 100% гарантії зростання ринкової частки країн ОПЕК немає. Деякі країни, чий потенціал виробництва досить великий - Іран, Ірак та Венесуела - можуть зустрітися з серйозними викликами у справі залучення інвестицій з-за політичної нестабільності і питань безпеки.

Крім того, якщо глобальне економічне зростання не виправдає очікувань, ОПЕК збільшить виробництво понад очікувань або ж родовища США несподівано продемонструють свою велику перспективність, ціни на нафту до 2020 р. так і залишаться на рівні близько 50 доларів за барель.

У доповіді МЕА також говориться, що в найближчі роки з-з-а старіння родовищ глобальна індустрія нафти і газу щорічно повинна буде вкладати по 630 млрд доларів у розвідку та виробництво для того, щоб підтримати обсяг випуску на поточному рівні.

Нагадаємо, раніше Fitch повідомляв про те, що прогнозна ціна на нафту марки Brent складе 55 доларів в 2016.