ua en ru

Частка непрацюючих кредитів у I кварталі 2017 склала 55,1%, - НБУ

Частка непрацюючих кредитів у I кварталі 2017 склала 55,1%, - НБУ Фото: стандартні кредити становлять 55,1% банківської системи України

Регулятор вперше опублікував статистику щодо непрацюючих банківських кредитів

На кінець I кварталу 2017 року частка непрацюючих (дефолтних) кредитів у банківській системі України становила 55,1%. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Згідно з повідомленням, Нацбанк вперше оприлюднив статистику щодо непрацюючих кредитів, сформовану на основі нових вимог постанови про оцінку кредитних ризиків. Вона визначає поняття "актив / кредит", максимально наближений до загальноприйнятого у світовій практиці поняття "non-performing exposures / loans" (NPE / NPL).

Згідно з новими правилами, непрацюючими є кредити з простроченням платежу більш ніж на 90 днів (30 для банків), або за якими погашення боргу малоймовірно без справляння забезпечення.

Як пояснили у регуляторі, таке збільшення непрацюючих кредитів пов'язане не тільки введенням нової методології розрахунку, але і двома основними факторами:

- новою нормою, при якій при розрахунку частки непрацюючих кредитів не обліковуються позабалансові зобов'язання по кредитуванню;

- визнання ПриватБанком реальної якості кредитного портфеля після переходу у державну власність.

Інформація про обсяги та частки непрацюючих кредитів / активів буде публікуватися щомісяця.

Нагадаємо, згідно старої методології розрахунків, на початок року частка кредитів, за якими припинено виплати і які не забезпечені практично нічим, становить 44,6% банківської системи України.