ua en ru

Частка інвестицій в ринки, що розвиваються в першій половині 2013 р. зросла до рекордних 60%

Країни, що розвиваються, залучили рекордні 60% від загального обсягу прямих інвестицій у світі в першій половині 2013 р. Про це свідчать дані доповіді Конференції ООН з торгівлі та розвитку (United Nations Conference on Trade and Development - UNCTAD).

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій (foreign direct investment, FDI) в першій половині 2013 р. виріс на 4% в порівнянні з 2012 р. і склав 745 млрд дол.

"У першій половині 2013 р. загальний приплив FDI в розвинені країни продовжив знижуватися. При цьому, прямі іноземні інвестиції в країни, що розвиваються, і країни з перехідною економікою продовжили зростати", - йдеться у звіті.

При цьому, ряд країн зафіксували помітне збільшення притоках FDI, зокрема, завдяки двом великим і комплексним операціям, які пройшли в цей період.

"Це злиття компаній Glencore і Xstrata в обсязі 46 млрд дол., а також угода між компаніями BP і "Роснефть". В результаті даних транзакцій Росія, велика Британія та Британські Віргінські острови зафіксували істотне зростання припливу прямих іноземних інвестицій в порівнянні з аналогічним періодом 2012 р.", - відзначають аналітики.

При цьому, за оцінками UNCTAD, загальний обсяг FDI за підсумками 2013 р. залишиться на рівні 2012 р. Ризики, пов'язані зі складною макроекономічною ситуацією в єврозоні, негативний ефект від бюджетної кризи в США, а також уповільнення темпів зростання в ряді країн накладуть певні обмеження на загальні обсяги прямих іноземних інвестицій.

Водночас, 1 місце за кількістю залучених інвестицій зайняла Великобританія, зумівши залучити за перші шість місяців року FDI в обсязі 75 млрд дол. На 2 місці - Китай з 67 млрд дол. США зайняли 3 місце з обсягом FDI в 66 млрд дол.

На четвертому місці - офшор Британські Віргінські острови (БВО). Один з власників TNK-BP, чиє ім'я не згадується в доповіді UNCTAD, був зареєстрований в даній офшорній зоні, тому в ході викупу частки акцій компанії "ТНК" з боку "Роснефти" був зареєстрований приплив прямих інвестицій в БВО.

П'яте місце за обсягом прямих інвестицій зайняла Росія з показником в 56 млрд дол. У UNCTAD відзначають, що це абсолютний рекорд за прямим іноземним інвестиціям в Росію за одне півріччя.