ua en ru

Частка держбанків в активах банківської системи у 2017 склала 54,9%

Частка держбанків в активах банківської системи у 2017 склала 54,9% Фото: Національний банк України (НБУ)

Протягом минулого року з банківської системи пішли 14 фінустанов

Протягом 2017 року з ринку пішло 14 банків (з них 4 реорганізувалися у фінансові компанії, 1 банк приєднався до іншого), на які на початок року припадало 1,7% чистих активів усієї банківської системи України. Про це йдеться в квартальному звіті "Огляд банківського сектора" Національного банку.

Згідно з даними звіту, частка державних фінустанов в чистих активах зросла на 3,6 в.п. до 54,9%. Частка банків з приватним капіталом зросла завдяки активному кредитуванню та купівлі декількох банків у іноземних власників. Рівень концентрації помірно зріс: на 20 найбільших банків припадає 90,7% чистих активів системи (приріст склав 1,3 в. п. р/р).

За рік чисті активи банків зросли на 6,4% до 1336 млрд гривень. Найбільші темпи зростання активів спостерігалися в IV кварталі (+ 4,3%). В результаті докапіталізації держбанків портфель ОВДП по системі збільшився на 107 млрд гривень. В той же час обсяги міжбанківських кредитів та коштів в НБУ знизилися на 27 млрд гривень. Чисті кредити, скориговані на резерви, практично не змінилися за фіксованим курсом.

Портфель валютних кредитів помітно зменшився внаслідок списань і реструктуризацій, але зростання гривневого кредитування компенсував це

скорочення.

У 2017 році чисті гривневі кредити корпораціям помітно виросли в іноземних та державних банках на 17,5% і 12,8% відповідно.

Чисті гривневі кредити "Приватбанку" скоротилися на 79,5% р/р через формування резервів по кредитам компаніям, пов'язаним з попередніми акціонерами. Приріст кредитування корпорацій в основному забезпечили держмонополії, підприємства торгівлі та сільського господарства.

Реструктуризація валютних позик забезпечила близько чверті приросту гривневого кредитного портфеля. Прискорилося також іпотечне кредитування, проте списання старих позик призвело до скорочення частки іпотеки в структурі портфеля фізосіб. Нове кредитування дозволило всім групам банків, крім "Приватбанку", підвищити якість кредитного портфеля за рахунок

статистичних ефектів.

Нагадаємо, за даними НБУ, в січні банки підвищили ставки по кредитах і депозитах.