ua en ru

Долар дешевшає після виступу глави ФРС

Долар дешевшає після виступу голови ФРС Бена Бернанке, який спонукав інвесторів скоротити довгі позиції в доларі і переглянути прогнози, що ФРС почне скорочувати стимули у вересні, повідомляє Reuters.

Протокол останньої наради ФРС показав, що хоча багато чиновників центробанку не хочуть скорочувати обсяг стимулів, поки не переконаються в стабільному зростанні зайнятості, в цілому вони згодні, що настав час знижувати суму скупки облігацій.

Виступаючи після публікації протоколу, Бернанке сказав, що потреба в м'якій політиці центробанку збережеться в найближчому майбутньому і що процентні ставки не будуть автоматично підвищені, як тільки безробіття досягне цільового показника ФРС 6,5%.

Більшість з опитаних Reuters на початку липня економістів великих інвестиційних компаній припустили, що центробанк почне зменшувати суму скупки облігацій з нинішніх 85 млрд дол. на місяць у вересні.

"Хоча Бернанке зайняв м'якшу позицію, ніж очікувалося, він повторив те, що говорив раніше, тому реакція ринку могла бути надмірною", - сказав старший трейдер по валютному ринку UBS в Токіо Хіросі Маеба.

Курс долара до ієни знизився на 0,91% до 98,73 ієни, а євро піднявся на 1,09% до 1,3115 дол., раніше досягнувши тритижневого піку 1,3209 дол.

Лише деякі трейдери вважають, що тенденція до зростання долара добігає кінця, так як, на їхню думку, економіка США продовжить обганяти інші розвинені країни.

Австралійський долар подорожчав на 1,28% до 0,9286 дол. в порівнянні з зазначеним минулого тижня 34-місячним мінімумом 0,9036 дол. Зростанню допомогли дані про різке підвищення зайнятості в Австралії в червні, хоча рівень безробіття став максимальним з 2009 р.