ua en ru

Боргова яма ФГВФО може сягнути 30 млрд грн, - "Публічний аудит"

Фахівці ГО "Публічний аудит" провели аудиторське дослідження фінансового стану справ Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) та встановили, що зобов'язання Фонду перед вкладниками збанкрутілих банків на кінець 2014 р. мали сягнути 30 млрд грн. Про це розповідає директор громадської організації Максим Гольдарб.

Аудитори підрахували, що за 10 місяців 2014 р. заборгованість Фонду перед вкладниками банків "Даніель", "Реал Банк", "Інтербанк", "Західкомбанк", "АКБ Банк", "Старокиївський Банк", "Південкомбанк", "Фінростбанк" становила 635,95 млн грн (не врахуючи кредиторських зобов'язань Фонду в 105 млн грн станом на 31 грудня 2013 року). Ще 4 млрд грн становить загальний розмір гарантованих Фондом коштів внаслідок виведення з ринку "УФС","Актив-Банк", "Актабанк", "Експобанк", "Демарк", "Порто-Франко", "Прайм-Банк", "Аксіома", "Інтеркредитбанк", "Меліор Банк".

"Долило масла у вогонь визнання неплатоспроможними двох найбільших за депозитними портфелями фізичних осіб (понад 11 млрд грн) банків - VAB ("ВіЕйБі Банк") і CityCommerceBank ("Міський Комерційний Банк"), а також "Легбанку", "БГ Банку" та "Всеукраїнського Банку Розвитку", "Українського бізнес банку" та "Камбіо" з кредитним портфелем близько 3 млрд грн. Тому в цілому зобов'язання Фонду, що підлягають виплаті вкладникам у межах гарантованої суми відшкодування, сягнуть майже 30 млрд грн", - підкреслює директор "Публічного аудиту" Гольдарб.

Фінансові ресурси Фонду

Боргова яма ФГВФО може сягнути 30 млрд грн, - "Публічний аудит"

У дослідженні зауважується, що за 10 місяців 2014 р. власникам рахунків у збанкрутілих банках було виплачено 10,1 млрд грн компенсацій - майже в 9 разів більше, ніж у 2013 р. На такі фінансові реалії вплинув, зокрема, значний відтік депозитів, що з січня по жовтень 2014 р. становив 47,9 млрд грн та 8,2 млрд долл., а сума вкладів фізичних осіб, гарантованих Фондом, скоротилася на 31 млрд грн. Як наслідок, кількість учасників Фонду фактично за рік зменшилася на 14 - зі 178 до 163.

Боргова яма ФГВФО може сягнути 30 млрд грн, - "Публічний аудит"

"Реанімувати ситуацію вирішили шляхом капіталізації з боку держави", - зазначає провідний аналітик "Публічного аудиту" Віктор Мельниченко. Так, короткостроковий кредит у розмірі 4,2 млрд грн Фонду вже виділив НБУ; 10,1 млрд грн - сума кредиту у вигляді облігацій від Мінфіну; ще майже 8 млрд грн, за заявою Нацбанку, надав Світовий банк. За останньою інформацією Комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності, у проекті бюджету-2015 для Фонду передбачено 20 млрд грн.

"Слід констатувати, що в банківському секторі відбувається ефект доміно, наслідки якого абсолютно непередбачувані. Фактично, Фонд можна вважати банкротом, адже його фінансові зобов'язання значно перевищують розмір активів. І можна лише уявити наслідки соціального вибуху у випадку, коли Фонд "трісне" вщент. Тому владі не залишалося іншого виходу, як підтримувати його платоспроможність звичним для України в 2014 році способом - через роботу друкарського верстату. Хоча це й призводить до неминучого збільшення грошової маси в державі та до стрімкого знецінення національної валюти", - стверджує Гольдарб.

Директор "Публічного аудиту" резюмує, що вплинути на ситуацію допоможе інвестиційна діяльність Фонду - лише не в державні цінні папери, ліквідність яких наближається до нуля. "Задля збільшення інвестиційних інструментів та диверсифікації інфляційних ризиків слід внести зміни до законодавства України та надати право Фонду здійснювати інвестиційну діяльність на міжнародному фінансовому ринку", - переконаний він. При цьому, за його словами, важливо мінімізувати корупційні прояви, пов'язані з неправомірним виведенням активів банків, - для цього уряду та НБУ необхідно якісно покращити функцію банківського нагляду та посилити відповідальність за протиправні дії відповідальних осіб, що цей нагляд здійснюють.

Дані про вклади фізичних осіб в учасниках Фонду протягом 2014 року

Боргова яма ФГВФО може сягнути 30 млрд грн, - "Публічний аудит"