ua en ru

Борги по зарплатах з березня скоротилися на 13%, - Арбузов

Протягом останніх шести місяців в Україні простежується чітка тенденція щодо скорочення заборгованості по зарплатах - з березня вона знизилася майже на 143 млн грн (на 13%). Про це сьогодні повідомив перший віце-прем'єр Сергій Арбузов під час селекторної наради з питань погашення заборгованості із заробітної плати, сплати внесків до Пенсійного фонду України (ПФУ ) і легалізації зайнятості.

Крім того, за 8 місяців цього року план власних доходів ПФУ фонду було перевиконано на 1,1 млрд грн.

Також , за словами першого віце-прем'єра, завдяки Міністерству соціальної політики та Державної інспекції з праці , вдалося посилити контроль над дотриманням трудового законодавства.

Сергій Арбузов зазначив, що Президент і уряд визначили безумовними пріоритетами питання погашення заборгованості по заробітній платі, внесків до ПФУ та легалізації зайнятості. «За кожною з цих проблем - долі мільйонів наших громадян. Тому ми не маємо права шкодувати часу і ресурсів для їх вирішення», - додав перший віце-прем'єр.

Він закликав колег не зупинятися і працювати далі, оскільки залишається ще чимало невирішених питань. «Зокрема, на 9 вересня борг по зарплаті становили 959 млн грн. З них: на державних підприємствах - 336 млн грн, на комунальних підприємствах - 27 млн грн, і на підприємствах інших форм власності - 595 млн грн», - пояснив Арбузов.

За його словами, окремі центральні органи виконавчої влади та місцеві органи допустили збільшення заборгованості, і запропонував розібратися з цим на нараді. В якості приклада він навів Укроборонпром, Мінінфраструктури, Державне космічне агентство, Міноборони, Агентство держмайна, Держрезерв, Київську, Миколаївську, Тернопільську обласні державні адміністрації.

У зв'язку з цією ситуацією, Сергій Арбузов не виключив прийняття відповідних кадрових рішень на найближчих засіданнях уряду. За його словами, завдання погашення боргів по зарплаті і перед ПФУ, як і легалізація неформальної зайнятості та зарплати, є персональною відповідальністю керівників усіх органів влади , особливо Державної інспекції з питань праці та Державної служби зайнятості .

«Позиція уряду: всі керівники , які допускають такі борги , повинні нести за це кримінальну відповідальність. Тому у сьогоднішній нараді бере участь представник Генеральної прокуратури» , - зазначив перший віце-прем'єр.

Селекторна нарада з питань погашення заборгованості із заробітної плати, сплати внесків до ПФУ та легалізації зайнятості відбулася 13 вересня під головуванням першого віце-прем'єра Сергія Арбузова. У нараді взяли участь представники Міністерства доходів і зборів, Міністерства фінансів, Міністерства соціальної політики, Пенсійного фонду, Державної служби зайнятості, Державної інспекції праці, Генеральної прокуратури, а також регіональних органів виконавчої влади та соціальних партнерів.