ua en ru

Борг держави з відшкодування ПДВ перед металургійними активами ІСД складає близько 5 млрд грн

Борг держави з відшкодування ПДВ перед металургійними активами "Індустріального союзу Донбасу" (ІСД) складає близько 5 млрд грн. Про це виданню "Комерсант-Україна" повідомив голова ради директорів корпорації Сергій Тарута в кулуарах Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Крім того, на 50-70% зросла вартість газу та інших енергоносіїв для компанії. "Якщо не вжити термінових заходів, може статися повна зупинка заводів, причому не тільки наших. Криза в металургії зараз набагато глибша, ніж в 2008 р.", - зазначив він.

За його словами, ІСД зверталася в Кабмін і Адміністрацію Президента з проханням вжити антикризових заходів для підтримки металургійної галузі. "На жаль, все це призупинилося через зміни уряду. Наші пропозиції були подані ще на початку 2012 р., але вони ігноруються", - зазначив Тарута.

На його думку, єдина можливість виходу з кризи для українських металургів - зниження собівартості продукції. "В Україні 80% металопродукції експортується, тобто внутрішнього ринку практично немає. При цьому експорт падає - Китай заповнює всі нові ринки дешевою продукцією, отриманої за рахунок пільг від держави", - говорить він.

Глава представництва Morgan Stanley в Україні Ігор Мітюков вважає, що метпідприємства в Україні почнуть зупинятися, це вдарить по економіці всієї країни.

Читайте також: Корпорація ІСД покинула посаду голови спостережної ради "Алчевського металургійного комбінату"