ua en ru

ЗМІ: ГПУ розслідує справу по "Укргазвидобуванню" на 300 млн грн

Генеральна прокуратура України порушила кримінальне провадження проти керівництва ПАТ "Укргазвидобування" за фактом зловживання службовим становищем при закупівлі колтюбінгового обладнання, що нанесло збитки державі на суму понад 300 млн грн.

Про це РБК-Україна стало відомо з витягу кримінального провадження, передають українські ЗМІ.

Так, в матеріалах справи сказано, що керівництво ПАТ "Укргазвидобування" в інтересах СЗАТ "Фідмаш" та "КАТТ Gmbh" уклало угоди із зазначеними компаніями (N:1207/2015 -CP від 30.12.2015 року та N:KATT/UGV -12-1/2015 від 30.12.2015) на постачання колтюбінгового обладнання та складових до нього за завищеною вартістю, що спричинило збитки в особливо великих розмірах - у сумі понад 300 млн грн.

Кримінальне провадження відкрито за ст. 364 ч.2 Кримінального кодексу "зловживання владою або службовим становищем". Санкція за статтею передбачає позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Провадження внесено до ЄДРУ 10 лютого 2016 року.

У свою чергу директор з питань МТЗ ПАТ "Укргазвидобування" Андрій Токар повідомив, що у компанії здивовані фактом порушенням карної справи. За його словами, згадану закупівлю провели на відкритому й прозорому тендері, завдяки якому більш ніж на 10% зменшили початкову ціну обладнання.

"Переможці тендеру - всесвітньо відомі виробники обладнання для енергетичної галузі, одна з Німеччини, друга входить в американський холдинг. Це не сумнівні прокладки, вони не будуть піддавати ризику свою репутацію участю в нечесних торгах. Всі бажаючі могли взяти в тендері участь, ми самі запросили більше 10 виробників-світових лідерів цього сектору", - заявив Токар.

Він також зазначив, що обладнання потрібне компанії для того, щоб збільшити видобуток газу зі старих, виснажених родовищ.

"Тільки завдяки сучасним технологіям та новітньому обладнанню, яке, на жаль, в Україні поки що не виробляється, ми зможемо збільшити постачання газу для потреб внутрішнього ринку, й зменшити енергетичну залежність від РФ. Неупереджене, фахове розслідування підтвердить нашу правоту. Ми готові співпрацювати зі слідством", - резюмував директор з питань МТЗ.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, голова правління ПАТ "Укргазвидобування" Олег Прохоренко наприкінці 2015 року призначив собі зарплату у розмірі 398 тис. грн. Крім окладу, Прохоренку нараховується щомісячна премія у розмірі 75% від окладу, надбавка за інтенсивність праці (50%) та за роботу з секретними документами (15%).