ua en ru

Доповідь Нємцова: через анексію Криму росіяни втратили 2 трлн руб. зі своїх зарплат

Доповідь Нємцова: через анексію Криму росіяни втратили 2 трлн руб. зі своїх зарплат Фото: Борис Нємцов

Крім того, росіяни втратили 750 млрд рублів зі своїх заощаджень

В результаті анексії Криму громадяни Росії втратили приблизно 2 трлн руб. зі своїх зарплат і ще 750 млрд руб. зі своїх заощаджень. Про це йдеться в опублікованій сьогодні доповіді покійного російського опозиціонера Бориса Нємцова "Путін. Війна".

"Платою за конфронтацію з Україною для громадян РФ став додаткове зростання цін на 5,5% за минулий після приєднання Криму рік. Ці 5,5% інфляції означають, що росіяни втратили приблизно 2 трильйони карбованців зі своєї зарплати і приблизно 750 млрд рублів зі своїх заощаджень", - наголошується в доповіді.

Крім того, в доповіді розписується, у скільки обійдеться Росії приєднання Криму.

"Якщо вартість відновлення Донбасу ще не відома, і не ясно, хто буде її фінансувати, то щодо приєднаного до РФ півострова Крим російська влада вже прийняли рішення - основна сума витрат буде здійснюватися за рахунок коштів федерального бюджету в результаті скорочення видатків по інших статтях (в першу чергу, витрат на розвиток російських регіонів)", - йдеться в документі.

Автори доповіді нагадують, що 11 серпня 2014 р. уряд Росії затвердив федеральну цільову програму "Соціально-економічний розвиток Республіки Крим і р. Севастополя до 2020 року".

"Її реалізація дозволить довести рівень життя населення і розвитку економіки в Криму до середньоросійського. Обсяг фінансування програми становить 681 млрд 221 млн 180 тис. рублів, з них 658 млрд 135 млн 880 тис. рублів буде виділено з федерального бюджету. 31 березня 2014 року президент Путін підписав Указ про підвищення пенсій кримським пенсіонерам до среднероссийского уровня154. Всього в Криму проживає 677 тисяч пенсіонерів. До приєднання до Росії розмір їх пенсій становив (у перерахунку) 5504 рубля, з середини 2014 р. розмір пенсій в Криму склав 10670 рублів, у Севастополі - 11680 рублів. Фінансування кримських пенсій здійснюється за рахунок Пенсійного фонду Росії. У 2014 році на їх виплату пішло понад 60 млрд. рублів, в 2015 р. (після лютневої індексації пенсій) на ці цілі з Пенсійного фонду Росії буде витрачено близько 100 млрд рублів", - йдеться в доповіді.

Нагадаємо, згідно з даними доповіді Нємцова, прямі витрати росії на війну на Донбасі склали близько 53 млрд руб.