ua en ru

Доповідь Нємцова: прямі витрати росії на війну на Донбасі склали близько 53 млрд руб

Доповідь Нємцова: прямі витрати росії на війну на Донбасі склали близько 53 млрд руб Фото: Борис Нємцов

Утримання одного російського "добровольця" становить 350 тисяч рублів у місяць

Прямі витрати росії на війну на Донбасі склали близько 53 млрд руб. Про це йдеться в доповіді Бориса Нємцова "Путін. Війна".

Прямі витрати на війну складаються із зарплат воюючих, витрат на їх поточне утримання (харчування, проживання, медичне обслуговування тощо), витрат на поточне утримання і ремонт техніки, використовуваної в зоні бойових дій, а також боєприпаси.

"За нашими оцінками, кількість учасників бойових дій на сході України на боці сепаратистів зросла з 10-15 тис. на початку літа 2014 р. до 35-37 тис. осіб до початку весни 2015 р.; при цьому кількість російських військових зросла з 3-5 до 8-10 тис. осіб", - наголошується в доповіді.

Повідомляється, що глава свердловського фонду ветеранів спецназу Володимир Єфімов, що займається відправкою російських "добровольців" в Донбас, оприлюднив витрати на утримання одного російського "добровольця" - 350 тис. руб. на місяць.

Перемножуємо: 350 тисяч рублів на 6 тисяч добровольців в місяць і на 10 місяців отримуємо 21 млрд руб. Припустивши, що щомісячне утримання місцевих "добровольців" обходиться в три-чотири рази менше, отримуємо витрати на їх утримання протягом 10 місяців в сумі 25 млрд руб. Разом - 46 млрд руб. за 10 місяців війни або 4,6 млрд руб. в місяць прямих витрат на "добровольців". Додамо до цього 15% витрат на експлуатацію, ремонт, обслуговування військової техніки, на її транспортування з російських складів - ще 7 млрд. руб. При цьому будемо вважати, що всі боєприпаси, що використовуються сепаратистами, призначені для застарілих видів озброєнь, взяті зі складів, та більше не виробляються в Росії. Точно також припустимо, що вся знищена або пошкоджена в Донбасі російська військова техніка не буде відновлюватися ні шляхом ремонтів, ні шляхом закупівлі Міністерством оборони РФ додаткових одиниць військової техніки.
Таким чином, прямі витрати Росії на війну на сході України за 10 місяців склали близько 53 млрд. руб", - повідомляється в доповіді Нємцова.

Відзначається також, що витрати на російську державну програму "Розвиток культури і туризму" у 2015 р. становитиме 95 млрд руб.; на програму "Охорона навколишнього середовища" - 30 млрд руб.; на програму "Розвиток фізичної культури і спорту" - 68 млрд руб.

Нагадаємо, згідно з доповіддю Нємцова, під Дебальцеве загинули близько 70 військових з Росії.