ua en ru

Доходи проекту держбюджету-2014 завищені на 20 млрд грн, а його реальний дефіцит близько 100 млрд грн, – Пинзеник

Доходи проекту держбюджету-2014 завищені на 20 млрд грн, а його реальний дефіцит близько 100 млрд грн. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив народний депутат від "Удару", екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, передає кореспондент РБК-Україна.

"Якщо судити по цифрах, як наведені в бюджеті, то дефіцит бюджету 3,6% ВВП або 59, 5 млрд грн, але це насправді не так. Чому? Тому що доходи бюджету є завищеними. Моя оцінка завищення доходів 20 млрд грн. Це явище вже, на жаль, переслідує Україну кілька останніх років і цього року бюджетні доходи не виконані були приблизно на 30 млрд грн, повторюється ситуація в бюджеті 20 млрд грн, а це означає реальний дефіцит більший на цю цифру, але і це ще не все", - повідомив він.

За його словами, реальний дефіцит бюджету 100 млрд грн. "Частина видатків бюджету не проходить по статті "видатки", це так зване фінансування дефіциту НАК "Нафтогаз" в сумі 14, 9 млрд через облігації внутрішньої державної позики і це так зване збільшення статутного фонду Українського банку реконструкції і розвитку - 5 млрд грн. Прості підрахунки показують, що цифра дефіциту, яку нам сьогодні хоче подарувати уряд - 100 млрд грн", - зазначив Пинзеник.

Він також додав, що будуть такі видатки, які зараз неможливо порахувати. "На жаль, і це ще не все, тому що закон дозволяє перевищувати цифру видатків передбачених законом, закон передбачає можливість отримання кредитів пенсійним фондом, використання казначейських векселів для погашення заборгованості бюджету станом на 1 січня цього року, а також для відшкодування ПДВ, а це все дефіцит бюджету декларується. Її неможливо оцінити, бо ця позиція тільки декларується", - сказав Пинзеник.