ua en ru

При підвищенні ренти замислювалося зрівняти вартість газу для всього ринку і сформувати реальний інвестплан для "Укргазвидобування", - джерело в "Нафтогазі"

За словами джерела в НАК "Нафтогаз України", "з сьогодні на завтра "Укргазвидобування" все одно не зможе освоїти суттєві бюджети". Про це йдеться у статті РБК-Україна "Задля траншу МВФ уряд може добити внутрішній газовидобуток".

"Потрібна підготовка. Тому планувалося, що більша частина отриманих коштів піде на субсидії для населення", - повідомило джерело, знайоме з ситуацією.

За словами джерела, прокоментував підвищення ренти для газовидобувників, спочатку замислювалося максимально зрівняти вартість газу для всього ринку і сформувати одночасно реальний інвестплан для "Укргазвидобування".

На думку голови компанії "Укргазвидобування" Сергія Костюка, державну компанію рента в розмірі 70% "поставить на межу виживання.

Він додав, що теоретично можливий прибуток при новій ціні видобутку становить 1,8 млрд грн. "Але навіть для збереження видобутку на рівні 2014 року необхідно капітальних інвестицій на суму 8,5 млрд грн при курсі 17 грн за долар. Валютна складова видобутку становить 44%", - підкреслив голова правління "Укргазвидобування", яка видобуває близько 15 млрд куб. м газу в рік.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Верховна Рада збільшила рентну ставку з видобутку газу з 20% до 70%