ua en ru

Прибутковість держоблігацій Ірландіїі, Португалії і Греції в найближчі два роки впаде в середньому на 2,2 п.п

Прибутковість держоблігацій Ірландіїі, Португалії, Греції знижується і, як очікується, в найближчі два роки впаде в середньому на 2,2 процентних пункти, пише РБК daily.

Іспанія, Греція і Ірландія 21 вересня успішно розмістили боргові зобов'язання на загальну суму майже 9 млрд євро. Більше всіх зайняла Іспанія, яка розмістила облігації на 7 млрд євро. В середу до цих країн приєдналися Португалія, що розмістила держбумаги на 750 млн євро, і Німеччину з позикою на 4,72 млрд євро.

Греція 21 вересня розмістила казначейські векселі терміном 3,5 місяця на загальну суму 390 млн євро. Прибутковість паперів склала 3,98%. Основна увага інвесторів була прикована головним чином до випусків бондів Ірландії і Португалії, оскільки відносно економік обох країн існують серйозні побоювання. Проте ці страхи виявилися марними: цінні папери розійшлися з перепідпискою, що перевищила очікування емітентів більш ніж в три рази.

Ірландія розміщувала облігації з погашенням через чотири і вісім років на загальну суму 1,5 млрд євро. Запропонована прибутковість опинилася на 1 п.п. вище, ніж по зіставних облігаціях, розміщених на ринку в серпні і липні. Прибутковість восьмилітніх паперів склала 6,54%, чотирилітніх - 4,8%. Напередодні розміщення позики на ринку панувала стурбованість з приводу ірландської банківської системи, яка потребує фінансових вливань з боку держави. Залучених в ході аукціону коштів повинно вистачити Ірландії до середини 2011 р. Вдале розміщення допомогло знизити прибутковість по десятирічних облігаціях Ірландії на 17 базисних пунктів, до 6,37%, премія за ризик до німецьких держоблігацій - бундам скоротилася з 401 до 384 б.п.

Португалія розмістила випуск бондов на 750 млн євро. Кредитне агентство Португалії продало чотирилітні облігації на 450 млн євро терміном дії до жовтня 2014 р. Прибутковість склала 4,695%, що істотно вище, ніж при розміщенні попередньої позики 28 липня під 3,621%. Також Португалія розмістила десятирічні папери на 300 млн євро терміном погашення в червні 2020 р. Попит з боку інвесторів перевищив пропозицію в 3,5 рази.