ua en ru

Прибутковість бондів Греції досягла мінімуму з березня

Недавнє ралі у грецьких державних облігаціях продовжилося в четвер, що призвело до зниження прибутковості до найнижчого рівня з моменту реструктуризації цього року. Зниження прибутковості бондів пов'язане з тим, що Греція може почати викупляти облігації у приватних інвесторів. Про це повідомляє "Росія 24".

Основним драйвером для ралі є обговорення варіантів щодо зниження боргового навантаження Греції. Німецькі політики пропонують збільшити фінансування від тимчасового стабфонду - EFSF - на 10 млрд євро, для того, щоб полегшити країні викуп власних боргових паперів з ринку.

На цьому фоні прибутковість по 10-річних грецьких облігаціях впала до 16,1%, що на 0,5% нижче за рівень закриття в середу. Цей рівень припускає вартість облігацій на рівні близько 35% від номіналу. Зараз грецькі облігації торгуються на найвищому ціновому рівні з березня поточного року.

"Хоча папери, як і раніше, торгуються з сильним дисконтом до номінальної вартості, зараз грецькі облігації торгуються поблизу своїх кращих рівнів з моменту запуску. При викупі необхідно буде запропонувати премію до цього рівня, а більшість інвесторів вважатимуть за краще тримати папери, знаючи, що ці облігації вже пройшли через реструктуризацію", - заявив начальник відділу боргів розвинених ринків ING Падхраїк Гарві.

Проте інші експерти вважають недавнє ралі і планований викуп хорошою можливістю для інвесторів продати такі активи і ставлять під сумнів ефективність останніх кроків Греції.

"Наскільки більше ви можете отримати? Короткострокові державні облігації торгуються вище 30% (від номінальної вартості), і довгострокові облігації вже досягли цін, прийнятних для продажу, тому власники рахунків, на яких ще залишилися грецькі облігації, повинні розглянути закриття своїх позицій", - вважають аналітики Commerzbank.

Багато крупних хедж-фондів, що володіють грецькими облігаціями, раніше встановили для себе мінімальний рівень для продажу паперів в 35% від номіналу.

Читайте також: Уряд Греції планує викупити свої боргові облігації за ринковою ціною на рівні 25-27% від номіналу