ua en ru

Домовленості з ЄЕС є пошуком формули співробітництва, що не суперечитиме курсу України на інтеграцію з ЄС, - Єлісєєв

Домовленості з Євразійським економічним союзом (ЄЕС) слід розглядати як пошук оптимальної формули співробітництва, що не суперечитиме курсу України на інтеграцію з Європейським союзом (ЄС). Про це заявив радник Президента України - уповноважений України з питань зовнішньополітичних та інтеграційних процесів Костянтин Єлісєєв.

"Майбутні домовленості з ЄЕС слід розглядати в контексті тривалого пошуку оптимальної формули співробітництва, яка не суперечитиме стратегічному курсу України на інтеграцію з ЄС. Вони чітко регламентують статус та принципи співпраці України з інтеграційними утвореннями на євразійському просторі без шкоди для державного суверенітету України", - сказав він.

Єлісєєв також зазначив, що позиція України щодо євразійського інтеграційного процесу визначається дотриманням національного законодавства, умовами членства держави у Світовій організації торгівлі (СОТ) та відданістю зобов'язанням у рамках взаємодії з ЄС, зокрема майбутньої поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі.

За його словами, Україна налаштована на подальше поглиблення економічної співпраці та вдосконалення режиму вільної торгівлі з країнами-членами Митного союзу, які є її традиційними та вагомими торговельно-економічними партнерами. Залучення до відповідних процесів дозволить забезпечити економічні інтереси держави, створити атмосферу передбачуваності у взаєминах, а також доповнити вже існуючу взаємодію з партнерами в рамках СНД.

"Сподіваюся, що в довгостроковій перспективі згадана подія стане внеском у реалізацію ідеї створення панєвразійської зони вільної торгівлі "від Лісабона до Владивостока", заснованої на принципах СОТ", - наголосив він.

На думку Єлісєєва, свої подальші кроки у взаємодії з державами-членами ЄЕС та МС Україна має намір здійснювати у прагматичний, прозорий та публічний спосіб, у тому числі, у разі необхідності, в діалозі з іншими ключовими партнерами, передусім, ЄС. Прикладом цього є те, що останніми днями з цієї тематики відбулися інтенсивні контакти української сторони з керівництвом Європейської комісії, Європарламенту та ключовими міжнародними партнерами.

Читайте також: Азаров підписав меморандум про поглиблення взаємодії між Україною та ЄЕК (фото)