ua en ru

Договір про ЗВТ з ЄС призведе до зменшення припливу інвестицій в Україну, - Медведчук

Договір про зону вільної торгівлі з Європейським союзом приведе до зменшення припливу інвестицій в Україну. Про це у своєму блозі пише лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук,

"Потік райдужних прогнозів щодо майбутнього України в Зоні вільної торгівлі з ЄС не вичерпується, перетворюючись у фантастичні очікування. На Ялтинському форумі Президент Віктор Янукович озвучив плани щодо потенційної можливості залучити в українську економіку 500 млрд дол. іноземних інвестицій. Щоб усвідомити масштаб амбіцій, нагадаю, що за 22 роки незалежності України обсяг прямих іноземних вкладень не досяг і 60 млрд дол.", - зазначає Медведчук.

У той же час прем'єр-міністр Микола Азаров, не конкретизуючи, пояснив сміливі прогнози Президента тим, що угода з Євросоюзом дасть поштовх розвитку вітчизняних високотехнологічних галузей і появі іноземних підприємств.

До подібних прогнозів ще можна було б поставитися серйозно, якщо б Україна не мала досвіду відкриття ринків і відмови від державної протекції. Але адже ми це вже проходили. Давайте згадаємо, як наша країна вступала до СОТ, і що сталося після цього. З моменту ратифікації договору темпи приросту іноземних інвестицій неухильно знижуються.

Справа в тому, що одним з найважливіших стимулів для приходу інвестора в країну є як раз перешкода для імпорту. Побудувати підприємство на місці і продавати товар без митної націнки вигідніше, ніж ввозити готову продукцію зі своїх заводів, що перебувають в інших країнах. Цей принцип працює завжди і скрізь, якщо є ємний внутрішній ринок. Як, наприклад, в Україні - країні з 45-мільйонним населенням. Іноземні компанії, які створюють своє виробництво на місці (навіть з мінімальною часткою локалізації), отримують більше переваг, ніж компанії, які торгують імпортом. Так, спочатку іноземні товари починають вироблятися безпосередньо в тій країні, в якій планується їх продавати.

"У цьому сенсі договір про Зону вільної торгівлі з ЄС не сприяє, а навпаки, усуває важливий стимул для припливу інвестицій. Навіщо відкривати фабрику в Україні, якщо ту ж продукцію можна безмитно завезти, скажімо, Італії та Хорватії? Тим більше, що створення нового виробництва - це завжди ризик. Без загороджувальних мит ризикувати немає ніякого економічного сенсу", - підкреслив Медведчук.

Цікаво, що дійсно серйозним стимулом для залучення інвесторів було б вступ України в Митний союз з Росією, Білорусією, Казахстаном і - це питання вирішиться найближчим часом - Киргизії. У такому разі Україна стала б частиною торгово-економічного простору, де без митних зборів, квот та інших обмежень можна бути присутнім на ринку сумарною ємністю понад 215 млн споживачів. Це був би серйозний аргумент для західних компаній, до яких апелюють Президент і прем'єр-міністр, розраховуючи на інвестиції.

"Є, втім, ще один варіант. В очах інвесторів аргументами на користь відкриття провадження може бути також вартість робочої сили, низькі стандарти у сфері захисту екології і мінімальні податки. Це африканський шлях, але я не думаю, що нам слід конкурувати на цьому полі", - додав Медведчук.