ua en ru

Додон закликав Україну відмовитися від нової освітньої реформи

Додон закликав Україну відмовитися від нової освітньої реформи Фото: Ігор Додон (kremlin.ru)

Додон стурбований становищем великої спільноти румунів і молдован, які проживають на території України

Президент Молдови Ігор Додон розкритикував прийняту Верховною Радою освітню реформу і закликав Україну переглянути свою нову політику щодо національних меншин. Про це він написав на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

"Висловлюю стурбованість становищем великої спільноти румунів і молдован, які проживають на території України, громади, яка сьогодні ризикує піддатися денаціоналізації внаслідок несправедливого закону, введеного в Києві", - зазначив молдавський президент.

Він підкреслив, що новий закон про освіту, прийнятий ВР, призведе до скасування системи освіти на рідній мові для етнокультурних меншин в Україні, і закликав українську владу переглянути нову політику щодо етнокультурних меншин.

"Звертаюся до київської влади із закликом переглянути свою нову політику щодо етнокультурних меншин. Нагадую їм, що в Молдові права української громади дотримуються. Тут є цілий ряд шкіл з викладанням українською мовою. Закликаю до настільки ж конструктивному підходу і з боку сусідньої держави", - підкреслив Додон.

Він сподівається, що нинішнє політичне керівництво в Києві "усвідомлює негативні наслідки цього закону і зробить відповідні кроки, щоб відмовитися від нього".

"Розраховую на мудре рішення моїх українських колег заради добрих міжетнічних відносин в Україні, а також в ім'я добрих відносин з державами, чиї діаспори живуть на території України", - сказав молдавський президент.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що глава МЗС Угорщини викликав в міністерство на понеділок, 11 вересня, посла України в Угорщині Любов Непоп через закон про освіту. "Сийярто розпорядився, щоб угорські дипломати не підтримували жодної української ініціативи в міжнародних організаціях, а також, що Угорщина відтепер не буде підтримувати важливі для України рішення", - сказав прес-секретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер.