ua en ru

Видобуток золота в ПАР може бути паралізований через страйк шахтарів

У Південно-Африканській Республіці триває конфлікт профспілок з корпораціями на грунті підвищення оплати праці. Наступного тижня до страйків приєднаються десятки тисяч робочих золотодобувної галузі.

У Південно-Африканській Республіці триває конфлікт профспілок з корпораціями на грунті підвищення оплати праці. Наступного тижня до страйків приєднаються десятки тисяч робочих золотодобувної галузі, повідомляє " Росія 24".

В останній тиждень серпня в ПАР відбувся масовий страйк будівельників і працівників аеропортів з вимогою підвищення заробітної плати. На початку вересня до акцій протесту мають намір приєднатися працівники золотодобувних компаній. Багатотисячна акція протесту розпочнеться у вівторок, 3 вересня. Компанії вже отримали письмові попередження про проведення страйку.

Перші акції протесту в золотодобувній галузі ПАР в цьому році почалися ще навесні. Багато експертів зазначили, що протестні настрої серед робітників зберігаються з того моменту, коли стався масовий розстріл страйкуючих на платинодобувній шахті Марікана в серпні 2012 р.

Приводом для нової хвилі страйків став провал переговорів між Національною профспілкою шахтарів ПАР і представниками золотодобувних компаній. У профспілці вимагали збільшення заробітної плати для гірників на 60 %. Ряд найбільш радикально налаштованих представників профспілки вимагали підвищити зарплату на 150%.

Сторону золотодобувних компаній - AngloGold Ashanti, Evander Gold, Gold Fields, Harmony Gold, Sibanye Gold і ряду інших - представляла Торгово -промислова палата гірничодобувної отрaслі ПАР. Чиновники палати запропонували збільшення зарплати всього на 6 - 6,5 %.

У результаті профспілка шахтарів відмовився продовжувати переговори і пригрозив провести загальнонаціональний страйк. Національна профспілка шахтарів представляє 64% від 120 тис. робочих золотодобувного сектора ПАР.

По ряду оцінок, повна зупинка золотодобувної промисловості коштуватиме економіці ПАР 35 млн дол на день. За даними Міністерства фінансів ПАР, страйки вже призвели до скорочення обсягів видобутку металів на більш ніж 1 млрд дол.