ua en ru

Видобуток нафти країнами ОПЕК у квітні сягнув рекордного рівня

Видобуток нафти країнами ОПЕК у квітні сягнув рекордного рівня Фото: видобуток нафти в ОПЕК б'є рекорди

Зростання відбулося за рахунок Ірану, який стрімко нарощує обсяги видобутку після зняття санкцій

Видобуток нафти країнами ОПЕК у квітні порівняно з березнем збільшився на 484 тис. барелів і сягнув 33,217 млн барелів на день, що є найвищим показником з 1989 року. Про це свідчать результати опитування агентства Bloomberg серед представників нафтових компаній.

Агентство відзначає, що зростання відбулося за рахунок Ірану, який стрімко нарощує обсяги видобутку нафти після зняття санкцій.

Повідомляється, що Іран вже видобуває 3,5 млн барелів, що є найбільшим показником з грудня 2011 року.

Водночас, згідно з опитуванням Reuters, видобуток нафти в квітні збільшився до 32,64 млн барелів на день з 32,47 млн барелів в березні, що дещо нижче, ніж в січні, коли був зафіксований найвищий показник видобутку (32,65 млн барелів) з 1997 року (коли агентство почало проводити свої дослідження).

За даними Reuters, Іран видобуває 3,4 млн барелів нафти, крім того, зазначається, що частина нафти, відправленої Іраном на ринок, могла надходити зі сховищ.

Зростання видобутку також зафіксовано в Іраку і ОАЕ.

Згідно з Bloomberg, Саудівська Аравія збільшила видобуток нафти на 80 тис. барелів на добу до 10,27 млн барелів, що є рекордним показником з листопада минулого року. Reuters же дає цифру в 10,15 млн барелів на добу, що нижче березневого показника.

Найбільший спад виробництва був зафіксований у Кувейті, що пояснюється страйком в середині місяця.

Нагадаємо, зростання ціни на нафту понад 45 доларів за барель обнадіює одних експертів, тоді як інші вважають, що ринок може опинитися у минулорічній "пастці".