ua en ru

Зниження цін на овочі до нового урожаю не прогнозується, - експерт.

Зниження цін на овочі до нового урожаю не прогнозується, повідомляє Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ).

"Не варто чекати зниження вартості овочів до нового урожаю, адже виробники, а це в основному фермерські і особисті підсобні господарства, хочуть окупити додаткові витрати і втрати при зберіганні торішнього врожаю", - відзначив експерт аграрних ринків УКАБ Роман Сластьон,.

"Навіть у разі досить хорошого урожаю, проблема недостатнього об'єму задовільних сховищ і слаборозвиненість регіональних оптових ринків збереже високу сезонність цін на овочі. У вирішенні цього питання активнішу роль повинна зайняти держава, розробивши ефективну програму підтримки українських овочівників, яких останніми роками частково витісняють зарубіжні виробники", - додав експерт.

Поки ж, як відзначають в УКАБ, держава лише обмежує можливості розвитку галузі, зокрема нераціональним регулюванням сівозміни.

В УКАБ зазначають, що після стрімкого зростання цін в січні-лютому 2010 р. і незначної подальшої корекції, вартість овочів так званої "борщової" групи на основних оптових ринках країни ось уже місяць залишається практично незмінною. Про це свідчать оперативні дані цінового моніторингу Міністерства аграрної політики, а також інформація, що надходить із крупних овочевих баз великих міст.

На даний момент, середні оптові ціни на білокочанну капусту знаходяться на рівні 3,95 грн/кг, на моркву - 4,15 грн/кг, буряк - 4,00 грн/кг, цибулю - 6,00 грн/кг. Помідори і огірки, які в даний період є переважно імпортними, зафіксувалися в діапазоні 16-18 грн/кг і 18-20 грн/кг відповідно.

Нагадаємо, що основною причиною колосального зростання цін в січні, на думку багатьох експертів, були затяжні січневі морози і нестача овочесховищ.

За даними УКАБ, значне зростання ціни також пов'язане з падінням обсягів виробництва овочів борщової групи в 2009 році на 10% порівняно з 2008 роком. В результаті, порівняно з квітнем 2009 року, ціни на капусту виросли майже в 4 рази, моркву - 2,6 разів, картоплю - 1,5 рази.