ua en ru

У Дніпропетровській обл. стартувала ініційована президентом реформа сільської медицини, - Резніченко

У Дніпропетровській обл. стартувала ініційована президентом реформа сільської медицини, - Резніченко Фото: прес-служба Дніпропетровської ОДА

У Дніпропетровській області виконується програма відновлення сільської медицини

Якість лікування в селі Дніпропетровської області нічим не буде поступатися міській. Про це заявив голова обласної державної адміністрації (ОДА) Валентин Резніченко, повідомляє прес-служба відомства.

"Президент Петро Порошенко анонсував програму реформування сільської медицини. Вважаю це вкрай важливою ініціативою, оскільки стан медичних установ на селі справді жахливий. Переважна більшість сільських та селищних закладів охорони здоров'я перебуває в напіваварійному стані, їх ремонтом і оновленням ніхто не дбав десятки років", - заявив Резніченко.

За словами голови ОДА, тільки в цьому році в Дніпропетровській області буде капітально відремонтовано 20 лікарень та амбулаторій. Значна частина з них знаходиться в сільській місцевості. Реконструкцію одного з таких об'єктів – Миколаївської амбулаторії сімейної медицини в Новомосковському районі Резніченко проінспектував особисто.

"Миколаївська амбулаторія – типовий приклад цього відношення колишніх керівників до людей. Будівлі більше 60 років, і жодного разу в ньому не робився ремонт. Лікарня обслуговує 4,5 тисячі місцевих жителів, а тут не було жодних умов для нормального лікування. Тепер будуть. Люди в селах нарешті будуть мати нормальну медицину, і не тільки в Новомосковському районі, а й по всій Дніпропетровській області", - запевнив Резніченко.

Голова ОДА наголосив, що ремонти сільських лікарень виконуються капітально, а не частково. Наприклад, в ході ремонту Миколаївської амбулаторії буде повністю оновлено дах, замінено комунікації, підлогу та вікна. Відремонтують фасад та кабінети.

"Я переконаний, що заявлена президентом реформа сільської медицини повинна бути проведена якомога швидше. І ми в Дніпропетровській області вже фактично її почали", - зазначив Резніченко.

У вересні президент Петро Порошенко оголосив про необхідність реформувати систему сільської медицини. Він нагадав, що третина населення країни проживає в сільській місцевості, в той же час стан сільської медицини жахливий: лише 17% ФАПів мають транспорт і достатній персонал, у медзакладах не вистачає ліків і устаткування. "Рівень медичний послуг є таким, що не задовольняє ні мене як президента, ні владу", - заявив Порошенко.

Фінансувати реформу сільської медицини планують за рахунок "грошей Януковича" - коштів, які були повернуті державі після розслідування злочинів екс-президента. Всього Генеральна прокуратура шляхом спецконфіскації повернула в бюджет 40 млрд гривень.