ua en ru

Дніпропетровська область активно переходить на альтернативну енергетику, - Резніченко

Дніпропетровська область активно переходить на альтернативну енергетику, - Резніченко Валентин Резніченко (фото: УНІАН)

На сьогоднішній день в області працює понад 100 твердопаливних котелень

Дніпропетровська область активно переходить на використання альтернативних видів палива. Про це заявив голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації (ОДА) Валентин Резніченко, передає прес-служба відомства.

"Таке завдання нам поставив президент України Петро Порошенко. За останні два роки ми перевели на твердопаливні котли більше 30 котелень в садках, школах та лікарнях. В цілому, на сьогоднішній день у регіоні працює понад 100 твердопаливних котелень", – зазначив він.

В якості прикладу того, як в області розвивається альтернативна енергетика, Резніченко назвав місто Марганець, де газові борги не накопичуються, тому що населений пункт обігрівається котельнями на пелетах.

"Це стало можливим завдяки тісній співпраці влади області і приватних інвесторів. На нові об'єкти теплопостачання не було витрачено жодної копійки бюджетних коштів, тільки приватні інвестиції", - підкреслив голова ОДА.

Ще до недавнього часу Марганець вважався однією з найбільш проблемних точок Дніпропетровської області. Система центрального опалення фактично не працювала, накопичилися мільйонні борги перед "Нафтогазом". У 2016 році місто відмовився від центрального теплопостачання і населення перейшло на індивідуальне опалення, переважно електричне, а бюджетна сфера – на модульні котельні на пелетах.

На сьогоднішній день в місті шість твердопаливних котелень, сумарна потужність яких становить 16 МВт. Школи, дитячі садки, лікарні та інші заклади Марганцю опалюються пелетами з соняшникового лушпиння. Економія – майже 3 млн кубометрів газу в рік. Причому замість дорогого газу для обігріву використовується місцева дешева сировина.

"Будівництво модульних котелень відбувається за рахунок інвестора. Це не тільки реальні інвестиції в громаду, але й яскравий приклад відповідального підходу місцевої влади до бюджету. Саме на таких конкретних прикладах ми можемо бачити результати реформи децентралізації", - заявив Валентин Резніченко.

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, який перебував у рамках робочої поїздки до Дніпропетровській області, зазначив, що досвід області у сфері впровадження альтернативної енергетики варто переймати і іншим регіонам України.

"Дніпропетровщина – флагман по впровадженню альтернативних видів палива в Україні. Приємно, що місцева влада та інвестор змогли стати ефективними партнерами. Це позитивно позначається, в першу чергу, на споживачах: люди отримують якісне тепло вчасно, у повному обсязі і за більш низьким тарифом", - зазначив Коболєв.

Як повідомлялося, президент Петро Порошенко заявив, що відкриття в Дніпрі після реконструкції унікальної для України дитячої лікарні - Центру матері та дитини, стало результатом програми децентралізації, коли громада сама визначає пріоритетні проекти і направляє кошти на їх реалізацію.