ua en ru

Дніпропетровська обл. першою в Україні запустила сайт екомоніторингу, - Резніченко

У Дніпропетровській області створено спеціальний сайт eco.dp.gov.ua, на якому кожен житель може дізнатися про якість повітря і характер його забруднення. Про це повідомив голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Валентин Резніченко.

Так, на сайт надходить інформація з 15 постів екологічного спостереження, розташованих у Дніпропетровську, Дніпродзержинську та Кривому Розі. Зокрема, це дані про стан атмосферного повітря і речовини, які в ньому містяться. Результати спостережень передаються на сайт раз на кілька днів. За словами Резніченка, на даний момент ця публічна система екологічного моніторингу працює в пілотному режимі. Проте вже зараз жителі регіону можуть дізнатися на сайті про якість повітря у регіоні.

Як наголошується, насамперед, сайт надає показники так званого індексу забруднення атмосфери (ІЗА). Ці цифри розшифровані статусами - від "дуже низького ІЗА" до "дуже високого". Зараз по всіх трьох містах показники високі.

"Ми зробили те, що роками боялися зробити великі підприємства - показали людям, чим вони дихають насправді. Чому? Тому, що ми - відкрита влада. По екологічній програмі 2016-2025 років, ми плануємо зменшити шкідливі викиди в області на 30%. Тепер у жителів Дніпропетровської області є можливість особисто контролювати, як це відбувається ", - підкреслив Резніченко.

За його словами, планується, що на повну потужність система вийде вже в наступному році. Проектом обласної програми екологічної безпеки на 2016 - 2025 роки передбачена установка датчиків екологічного моніторингу на всіх найбільших підприємствах області, які забруднюють атмосферу найбільшою мірою. Карта на сайті eco.dp.gov.ua стане більш детальною. Кожен зможе побачити, який саме завод і чим саме забруднює повітря.

Зараз датчики мають "Дніпровський металургійний комбінат ім. Ф. Дзержинського", "Нікопольський завод феросплавів", "Арселорміттал Кривий Ріг", "Євраз - Дніпродзержинський коксохімічний завод ".

"У держави, на жаль, поки немає концепції екологічного моніторингу. Ми протестуємо нову систему, запустимо її, а потім запропонуємо всім регіонам країни", - підкреслив Резніченко.

У Дніпропетровській області - 25 великих підприємств-забруднювачів. На них припадає 95% усіх шкідливих викидів в атмосферу.