ua en ru

Дмитро Фірташ повернув контроль над Іршанським ГЗК та Вільногірським ГМК

Співвласник компанії RosUkrEnergo Дмитро Фірташ повернув собі контроль над найбільшими держактивами в титановій галузі - Іршанським ГЗК і Вільногірським ГМК. Як стало відомо виданню "Комерсант-Україна", після двох років судових тяжб Фонд державного майна несподівано погодився пролонгувати договори оренди цих підприємств бізнесменом. Тепер, на думку експертів, розвиток державного титанового холдингу "Титан України" без його участі стало практично неможливим.

Про рішення Господарського суду Києва затвердити мирову угоду між Фондом держмайна (ФДМ) і "Кримським титаном" повідомив гендиректор державної холдингової компанії "Титан України" Олександр Нечаєв. "На підставі мирової підписані додаткові угоди про продовження на п'ять років оренди "Кримським титаном" Іршанського гірничо-збагачувального і Вільнігорського гірничо-металургійного комбінатів", - повідомив Нечаєв. За його словами, рішення суду датується 24 січня.

У ФДМ офіційно цю інформацію не коментують. Проте джерело у фонді стверджує, що, згідно з мировою угодою, компанія погасить заборгованість по орендній платі в сумі 132 млн грн за користування майном підприємств з вересня 2009 року. Комбінати були передані в оренду "Кримському титану" у вересні 2004 року. Після закінчення її терміну у вересні 2009 року уряд Юлії Тимошенко прийняло рішення передати їх у держхолдинг "Титан України". "Кримський титан" оскаржував це рішення, вимагаючи пролонгувати договір оренди.

Нагадаємо, OstСhem Holding Limited Фірташа у 2012 р. поставить 8 млрд куб. м газу для потреб української хімічної галузі.