ua en ru

Для запуску механізму виходу Держказначейства на міжбанк необхідно близько 2 тижнів, - Хорошковський

Для запуску механізму виходу Держказначейства на міжбанк необхідно близько 2 тижнів. Про це заявив міністр фінансів України Валерій Хорошковський в інтерв'ю виданню "Комерсант-Україна", відповідаючи на питання щодо залучення та розміщення Держказначейством своїх ресурсів і про орієнтовну прибутковость.
"Питання не в орієнтації на прибутковість. Проблема полягає в тому, що терміни збору податків і терміни виплати пенсій і зарплат знаходяться в різних циклах. Якщо зарплати і пенсії виплачуються на початку місяця, то збір податків переважно відбувається в кінці. Якщо Держказначейство вийде на міжбанк , то зможе компенсувати касові розриви за рахунок залучення коротких грошей", - сказав Хорошковський і додав: "А коли міжбанківська система потребуватиме ліквідності, казначейство зможе розміщувати вільні ресурси. Якщо говорити про ставки, то це буде ринкова ставка на момент розміщення. Відбір банків буде здійснюватися спільно з НБУ. Ми в процесі організації механізму. Думаю, знадобиться тижнів зо два, щоб його запустити".

Нагадаємо, раніше перший заступник голови НБУ Юрій Колобов заявляв, що Національний банк України (НБУ) може дозволити Держказначейству залучати і розміщувати свої ресурси на короткий термін.